Marin jenteleir 2018. Lærling Sander Hestvik i full jobb med jenteleirdeltaker Eva Skillingstad. Foto: OFNT.

- Meget god interesse for havbruksnæringen blant unge

Oppdrettsnæringen trekker stadig til seg flere unge mennesker. Med god tilretteleggelse fra lokale bedrifter, kan mulighetene være mange for de som søker en fremtid innenfor bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Opplæringskontoret for fiskerifag nord i Trøndelag (OFNT) har pr i dag 60. lærlinger fordelt på de fire fagene: akvakultur, fiske og fangst, sjømatproduksjon og matrosfaget. I tillegg har de ca. 10 praksiskandidater som de har oppfølging på. 

Flinke til å synliggjøre mulighetene

Gøril Rasmussen i OFNT forteller til Kyst.no at interessen for havbruksnæringen blant ungdom er meget god.

- Grunnen er, tror jeg, at bedriftene de siste årene har vært veldig flinke til å synliggjøre seg selv.

Her er Gøril Rasmussen i OFNT på besøk til Johan Mo, som er akvakulturlærling i oppdrettsselskapet SinkabergHansen. Foto: OFNT.

Hun forteller at selskapene er tidlig inne i grunnskolene og gir ungdom sommerjobb, samtidig som de får mulighet til å være på leirer (både sjømat, fiskeri og havbruk), der de får se hvilke yrker som finnes innenfor næringen.

- Ungommen har gitt utrykk for at de vil lære på denne måten, ikke ved eksempel å bare få en brosjyre. Jeg vil si alle sjømatbedriftene her i Ytre Namdal er meget flinke på å lage knallgode opplegg for ungdommen, poengterer Rasmussen.

Flere jenter enn før

På spørsmål om det er flere jenter som søker seg mot havbruksnæringen nå enn før, svarer den driftige trønderen at det helt klart er flere jenter nå.

- Det er blitt gjort en del konkrete tilltak som jenteleirer innenfor akvakultur, der de får se og prøve i virkeligheten hva dette går ut på. Det har alltid vært jenter i akvakulturklassene men ikke så mange som nå.

Hun understreker at det er langt flere som søker læreplasser nå.

- Det er et høyt fokus på at det er bruk for jenter innen havbruk. Søknaden på jenteleir i 2013 var tre stykk, i 2018 var det to leirer med 12 stk på hver, der vi kunne ha arrangert enda flere leirer. Det var til sammen omtrent 35 søkere. 

Rasmussen forteller avslutningsvis at OFNT også har de to siste årene søkt og fått midler fra Nærings- og fiskeridepartementet for å gjennomføre tilltak rettet mot å få barn og unge til å spise mer sjømat, og har mye aktiviteter knyttet til dette.