Offisiell åpning av Norges største anlegg for ørretproduksjon
Norsk Ørret AS åpner neste uke offisielt Norges største produksjonsanlegg for brunørret.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det er på lokalitet Rutlebekk i Sirdalsvannet ved Sirdal, anlegget ligger. På denne lokaliteten som har en tillatt MTB på 650 tonn, ønsker selskapet å flerdoble produksjonen av brunørret i Norge.
Daniel Danielsen som er daglig leder i Norsk Ørret, forteller at de regner med å produsere cirka 20 tonn fisk på denne lokaliteten i år.
- I 2018 venter vi 200 tonn og i 2019 jobber min mot full produksjon. Begrensingen er settefisk, forteller han.
Les også: Vil flerdoble ørretproduksjonen
Settefisken produseres lokalt, og nylig satte de ut 60 000 fisk på cirka 40 gram i merdene.
- Etter gjennomførte miljøovervåkings program for produksjon anlegget og fått sertifisert utstyre til miljøforholdene på lokalitet, fikk vi nylig satt ut fisk i merden. Fisken vi har inne i anlegget er den samme som svømmer utenfor, slik at vi ikke skal kunne påvirke villfiskbestanden om det skjer en rømming, som igjen er svært usannsynlig, forteller Danielsen.
- Vil inkludere
Sidalsvannet er fire mil langt og har snittdybde på 90 meter, som skal gi gode forhold for ørreten. Fisken skal slaktes på cirka ett kilo etter et års produksjonstid, og nå ser Danielsen frem til å vise frem hva de gjør.
- Vi arrangerer lørdag en åpningsfest hvor alle er invitert. Vi ønsker å ha et godt forhold med lokalsamfunnet og å inkludere de i det vi holder på med. Under åpningen vil vi vise frem hvordan vi produserer fisken.
- Så langt har de lokale vært svært imøtekommende og vi har hatt en god dialog. Både kommunen og Sirakvina som er kraftselskapet her, har vært veldig greie og gitt oss mye hjelp under oppstart, forteller han.
Stor produksjon
Anlegget på lokaliteten er flunkende nytt, bygget i stål, bestående 10 firkantede merder på 15 x 15 meter. Produksjonsmessig er de underlagt samme regelverk oppdretterne og får besøk av veterinærer seks gange i året for å dokumentere fiskehelsestatus i tillegg til tilsyn fra Mattilsynet.