Første utsett av smolt i den nye lukka merden til Cermaq i Horsvågen. Foto: Cermaq.

Produksjonsstart for den lukkede merden til Cermaq i Horsvågen

I helgen satte Cermaq ut fisk i den lukkede merden i Horsvågen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Med dette systemet tar Cermaq et første steg i utviklingen av lukket oppdrettsteknologi, skriver selskapet i en pressemelding.

Det lukkede systemet er bygget for å gi maksimal bio-sikkerhet og fiskevelferd. Vann blir pumpet inn i merden fra 13 meters dyp, noe som hindrer lus fra å komme inn i merden. Veggen i merden er laget av sterkt og fleksibelt komposittmateriale, som bidrar til å minimere rømningsrisiko.

- Dette er den største lukkede merden i verden som bruker fleksible vegger, skriver Cermaq.

- Vi har jobbet med dette prosjektet over lang tid, og vi er glade for at vi nå er klare for å sette ut fisk i merden, sier Frode Holmvaag, leder “Sjø Nordland” i Cermaq Norway.

Fakta om den lukkede merden i Horsvågen:

  • Produksjonskapasitet: 400 tonn biomasse.
  • Omkrets: 120 meter.
  • Volum: 10 400 kbm.

Det nye, lukkede systemet, som er utviklet i samarbeid med Botngaard og Serge Ferrari, er sertifisert for lokaliteter med en signifikant bølgehøyde på to meter, og kan benyttes på de fleste eksisterende sjø-lokaliteter.

- Leveransen og oppstarten av merden i Horsvågen markerer en milepæl for Botngaard og vårt utviklingsprogram for lukkete merder. Vi vil nå jobbe sammen med Cermaq og våre industrielle partnere for å ytterligere forbedre teknologien og den daglige driften av merden”, sier Magnus Stendal, System Delivery Manager hos Botngaard i pressemeldingen.

Serge Ferrari, som er store på innovative og fleksible materialer, har utviklet membranveggen som gjør det lukka systemet fleksibelt og sikkert.

 – Etter 6 år med forskning og utvikling på blant annet materialsammensetning, holdbarhet og fleksibilitet, har Serge Ferrari utviklet den nye membranen BioBrane Aqua 2050 til lukkede anlegg. Dette svært sterke materialet har større sikkerhet mot rømming enn noen gang, ser Gabriel Faysse, Market Manager Environment and Energy hos Serge Ferrari.

Fremover nå vil Cermaq samarbeide tett med grupper av forskere for å optimalisere driften av det nye lukkede systemet.

- Det er fortsatt mye vi ikke vet om lukkete anlegg. Vi ser at lukkete anlegg i sjø kan spille en viktig rolle i havbruk i fremtiden, men det vil kreve videre utvikling, sier Harald Takle, F&U-sjef i “Farming Technology” i Cermaq Group.

Selskapet har søkt om utviklingskonsesjoner med konseptet FlexiFarm.

- Det vil ta lukkede anlegg et stort sprang videre ved at det blant annet vil ha kostnadseffektiv behandling av inntaksvann mot infeksjoner og gjøre oppdrett til slaktestørrelse mulig i mer eksponerte områder, sier Takle.