Se våre beregninger på bruk av lusemidler i fiskeoppdrett
Et kilo av ett virkestoff kan ikke nødvendigvis sammenlignes med et kilo av et annet. Her kan du se hvor stor reduksjonen i lakselusmidler var i fjor, regnet med metoden til Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det ble i fjor en kraftig reduksjon i bruken for de fleste ulike lakselusmidlene. For noen var det historisk lav bruk, for andre var reduksjonen fra 2016 til 2017 til en tredjedel, og for ett middel (teflubenzuron) var reduksjonen til en fjortendedel av hva bruken var året før.
Les også: Lusemiddelbruken betydelig redusert
Omregner man til såkalte ekvivalenter, der man tar utgangspunkt i hhv. standarddosen for det i utgangspunktet mest potente badmiddelet (deltametrin), og det tilsvarende fôrmiddelet (emamektin) ser man noen svært interessante trekk.
Svært lavt for bad
For badmidlene så man i fjor et forbruk som man må tilbake til 2006 for å se lavere, (se figur 1).
Dette harmonerer også delvis med utviklingen en får om man analyserer data fra Lusedata. Der ble det i fjor registrert 449 innmeldinger på at det var badbehandling ved minst en merd siste uke, mot 1504 bad-behandlinger i 2016 (se tabell 1 og 2).
Fallet i bruk av legemidler er likevel større enn det Lusedata-tallene tilsier. Man kan spekulere i hvorfor. Ble det brukt mer brønnbåt vs behandling i merd? Og så man i større grad reduksjon i badbehandling på stor fisk? Begge disse faktorene er ting som i seg selv vil redusere bruken av virkestoff.
Slice holder fôrbehandlingene oppe
For de fôrbaserte midlene ser man en betydelig reduksjon (se figur 2). Men den er ikke like dramatisk som for bad. Hovedforklaringen ar at bruken av Slice (emamektin) ikke er redusert så veldig mye. Slice brukes først og fremst som påslagshemmer, og forbruket i fjor var det fjerde høyeste noen gang.
Tar man bort dette middelet og ser kun på de som brukes til avlusning, får man et bilde som mer harmonerer med utviklingen på badsiden.
Ifølge Lusedata ble det innmeldt bruk av fôrbasert lakselusbehandling (inkludert bruk som påslagshemmer) 481 ganger, mot 705 i 2016 (se tabell 1 og 3).
Til sammenligning er innmeldingen av mekanisk avlusning økt fra 202 i 2015, 1181 i 2016 og til 1671 i fjor (se tabell 1).