Namdal Rensefisk sitt team jobber hardt for å levere best mulig rensefisk til sine eiere. Avbildet t.v er Geir Tore Olsen, Nina Iversen og driftsleder Ole Martin Løfsnæs til høyre. Foto: Namdal Rensefisk

Skal produsere 1,5 millioner lusebeitere

Namdal Rensefisk sine ambisjoner i 2019 er å produsere cirka 1,5 millioner robuste rognkjeks til deres fem eiere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Namdal Rensefisk er et samarbeid mellom de fem havbruksbedriftene Bjørøya, Midt- Norsk Havbruk, Marine Harvest, Emilsen Fisk og Nova Sea som sammen med fiskeavlsselskapet AquaGen har bygget et nytt og unikt rensefisk-anlegg i Storlavika i Flatanger kommune.

Selskapet åpnet dørene i 2016, og siden den gang har bedriften vokst betydelig.

Les også: Namdal Rensefisks nye avlsstasjon er nå i full drift

Stabil produksjon

Ole Martin Løfsnæs, driftsleder i Namdal rensefisk sier til Kyst.no at deres ambisjoner i 2019 er å produsere cirka 1,5 millioner robuste rognkjeks på 45-55 gram/400-500 døgngrader til deres eiere.

Namdal Rensefisk har produsert 1,6 millioner vaksinert lusespisere i 2018, og 800 000 uvaksinert yngel. I 2019 er målet å produsere rundt halvannen millioner rognkjeks. Foto: Namdal Rensefisk/Stian Holmen.

I 2018 produserte selskapet om lag 1,6 millioner vaksinert rognkjeks på 50 gram, i tillegg produserte de 0,8 millioner uvaksinert yngel.

Mye som må klaffe

For å få fisken mest mulig robust før den skal i sjø opplyser Løfsnæs at fisken krever god oppfølging gjennom hele produksjonssyklusen, jevnlig diagnostikk, utsettskontroll med lytescore og sjekk av vaksinebivirkninger.

- I tillegg behøves det helseattest for å forsikre oss om at fisken er i god nok stand til å settes i sjø.

Anders Brandsegg pumper fisk fra et kar. Foto: Stian Holmen Lein/Namdal Rensefisk.

Ønskene til driftslederen for framtiden er muligheter for akklimering til merdmiljø før utsett.

Han påpeker at de også jobber med å kartlegge hva som er optimal tetthet, fôring, vannkvalitet, helse og velferdsindikatorer.

Høy overlevelse i sjø

Løfsnæs sier de har fått gode tilbakemeldinger på fisken satt i sjø, men påpeker det er utfordrende når temperaturen øker. 

- Rognkjeksen spiser bra med lus når den ikke blir syk, men den spiser mindre om det er høy temperatur og bakterieutfordringer. Jeg tror nok heller ikke rensefisken tåler like godt behandlinger/håndtering i merden som laksen, forteller han.

Overlevelsen i landfasen hos selskapet påpeker han er stort sett veldig høy.

- De største utfordringer ser vi i startfôringsfasen og generelt i larvestadiet opptil et halvt gram, avslutter han.