Slik jobber Lingalaks for å holde kontroll på lakselusa
Med 0,1 som intern lusegrense, samt flere forebyggende tiltak i merdene er målet til Lingalaks å slippe håndtering av fisken. Den nyeste versjonen av Optilice, brukes for lusebehandling når de først må behandle. Se video i saken.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Siri Ørstavik fra Lingalaks forteller at de sammen med Tombre Gruppen og Eide Fjordbruk for noen år siden kjøpte en Thermolicer for lusebehandling. I november i fjor tok de i bruk Optilice, installert på båten Seisund. Her har de begynt å gjøre seg noen erfaringer.
– Vi har fire enheter ombord i båten. Det er stor forskjell i kapasiteten på Optilice i forhold til Thermolicer som Lingalaks har brukt tidligere, opplyser hun.
For å unngå resmitte av lakselus er det installert to trommelfilter om bord, begge på 150 my.
– Avluseren har en kapasitet på 400 tonn og alt vann renses to ganger før det går ut igjen, sier Ørstavik.
– Lavere dødelighet
Når laksen må behandles for lakselus deler Lingalaks merden i to, og pumper fisken inn i avluseren fra den ene halvdelen. Behandlet fisk slippes ut igjen i den andre halvdelen.
– Det vi har opplevd etter vi har tatt i bruk Optilice er at vi har lavere dødelighet i forbindelse med lusebehandling. Dette relaterer vi til større kapasitet på avlusnings utstyret og at fisken står kortere tid i kulerekke før vi pumper den inn.
– Vi opplever også mindre sår og bedre velferd, så det er bra. Vi er inne i en periode hvor fisken er mer utsatt for sårskader, så vi er spent på om trenden fortsetter i vinter.
Hun forteller de har en effekt på 95-98% av de bevegelige lakselusene.
– Etter behandling ser vi at fisken er raskere tilbake i fôring og har god appetitt. Det er kjekt, sier hun.
– Må ha frisk fisk
En vellykket behandling forutsetter at fisken er frisk.
– Vi holder til i endemisk område for PD og må noen ganger behandle fisk som er syk. Da blir gjerne bildet etter avlusningen noe annerledes.
Fokus for Lingalaks er å sikre velferd for fisken og hindre sårskader og stress ved avlusing, derfor foretar de trengingen rolig og lar fisken akklimatisere seg litt før pumping.
– Men når pumpingen er i gang er det greit å få fisken kjapt gjennom systemet. Tar det lang tid, sliter vi den ut og vi ser mer skader på fisken i etterkant.
– Underveis ser vi også på om vi skal justere holdetid eller temperatur i avluseren.
Fokus på rensefisken
Selskapet fisker ut rensefisken i merdene og tar dem over i ventemerder.
– Vi fisker ut i skjulene og ved fôringsstasjonene. Vi vet at vi ikke får ut 100%, men prøver å unngå at rensefisken går gjennom systemet. Vi har blant annet folk som står og plukker rensefisk i kulerekken og flytter den bak kulerekken.
Ørstavik forteller at ett av tiltakene de har innført for å bedre forhold for rensefisk og beiting av lus, er gardinskjul for rensefisken i merdene.
– De er enklere å holde rene enn andre løsninger og gir mer skjul for rensefisken. Vi har økt fokus på renhold i merden for økt effekt av rensefisk, sier hun.
I tillegg fôrer de rensefisken med automater og strømper daglig.
Flere forebyggende tiltak
Ambisjonen til Lingalaks er å unngå lusebehandling. Ett av tiltakene de igangsetter er skjørt.
– Snart skal vi ta i bruk skjørt og Midt-Norsk Ringen på en lokalitet for å teste ut ekstra forebyggende tiltak mot lusa.
I tillegg til dette jobbes det med strategisk fôring og lysstyring for å redusere oppholdstid til laks i øvre vannlag hvor lakselusen holder seg. Bruk av helsefôr er også en del av lusestrategien.
– Vi bruker få medikamenter, men ved eventuell bruk planlegges det i samarbeid med FoMas, legger hun til.