Rensefiskskjul med gjenfangstmulighet har blitt testet på Salmar lokalitet, her ser du notposen som skal være i bunn av skjulet. Foto: Tectrix Aqua.

Tectrix Aqua lanserer nye rensefisk-produkt

Den nyetablerte utstyrsleverandøren har flere rensefiskprodukt som om kort tid er klar for produksjon. Flere av løsningene har vært til uttesting hos oppdrettere, og gjenfangstskjulet det nå jobbes med, mener gründer Magnus Havnen er helt unikt. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ålesunderen Magnus Havnen (37) stiftet Tectrix Aqua i fjor høst da han så behovet for flere utstyrsløsninger til havbruksnæringen.

Magnus Havnen i Tectrix Aqua har om kort tid på plass sine første produkt til havbruksnæringen. Flere av produktene har vært under uttesting hos oppdrettere allerede. Foto: privat.

Så langt har han utviklet et rognkjeks- og leppefiskskjul. Nå jobber han også med ferdigstillingen av en ny type skjul, med gjenfangst-muligheter. 

Vil øke fiskevelferden i Norge

37-åringen har ikke arbeidet i havbruksnæringen selv, men gjennom NTNU sin utdanning, har han over flere år sett behovet for nye produktløsninger i oppdrettsæringen.

Ambisjonene til Havnen er å være med å bidra til å øke fiskevelferden, samt være med på å løfte omdømmet til havbruksnæringen.

Tectrix Aqua AS:

  • Utstyrsleverandøren Tectrix Aqua AS ​holder til Breivika Industrivei i Ålesund, og leverer tjenester til havbruksnæringen. 
  • Selskapet ble etablert av Magnus Havnen høsten 2017.

Et tareskjul for rensefisken påpeker han er klart for produksjon om kort tid. 

- Skjulene er ikke så langt unna produksjon, så snart jeg har fått inn en del bestillinger kan dette settes i gang, forklarer Havnen.

Tareskjulet påpeker han skal gjenspeile det mørke og lune livet fisken normalt har i tareskogen i sjøen.  

Gjenfangstskjul for leppefisk er blitt testet ut på Salmar lokalitet. Foto: Tectrix Aqua.

- Gjenfangstskjulet til rognkjeks kan eksempelvis brukes før avlusing eller andre operasjoner i merden. Skjulet til bergylten er utviklet slik at fisken skal få en skånsom håndtering over vannoverflaten. 

Mer på lur ​

Gründeren har også de senere månedene utviklet to nye typer rensefiskskjul for berggylte og ett for rognkjeks, som skal brukes sammen med et gjenfangstskjul, som han påpeker fortsatt er under utvikling.

Gjenfangstskjulet for bergylte sier han har vært under uttesting på Salmar lokalitet, men unormalt lave temperaturer i sjøen over lengre tid har ført til at fisken ikke er så aktiv. 

Havnen jobber nå aktivt for å finne nye lokaliteter der han kan teste utstyret.

37-åringen forklarer at skjulet har en oppbevaringspose i bunn, så når du løfter skjulet oppover vannoverflaten, følger det med en vannhåv i bunn der all rensefisken samles og kan forsiktig tas opp og gjenfangstes.  

- Videre testing blir utført når vi får litt høyere temperaturer, påpeker han. 

Rognkjeksskjulet til Tectrix Aqua er sammenleggbart og enkelt å flytte ifølge leverandøren. Klikk for større bilde. Foto: Tectrix Aqua.

Rognkjeksskjulet er designet slik at det er arealeffektivt i merden, slik at man slipper lange lenker med duk hengende i merden. På lik linje med bergylte-skjulet har rognkjeks-skjulet en notpose og en vannhåv i bunn som samler opp all rensefisken. 

- Man kan plassere skjulene strategisk rundt i merden etter behov. Størrelsen på skjulene som er testet er 1.30 x 2 m, dette gir 18 m2 med overflate rognkjeksen kan feste seg på.

Han påpeker at den siste forskningen fra FHF, viste at det blir mindre halebiting når det er større konsentrasjoner av rognkjeks på et lite område.’

Norges første gjenfangstskjul? 

- Noe som jo er et argument for å bruke arealeffektive skjul, sier han med et smil.

Skjulene er også sammenleggbare, og Havnen sier det er lett å samle sammen i kranen før det løftes inn på dekk.

- Det kan også ettermonteres med vannpose og notvegger for å gjør det om til et gjenfangstskjul, påpeker han og sier han tror det er Norges første gjenfangstskjul for rognkjeks.

3-D illustrasjon av rognkjeksskjulet som Magnus Havnen mener viser hvor arealeffektive skjulene er i forhold til dagens løsninger. Klikk for større bilde. Foto: Tectrix Aqua.

Vinterhotell for berggylten

Den produktive gründeren har også laget et vinterhotell for bergylten, som skaper et mørkt og lunt miljø for fisken når den er som minst aktiv.

- Vinterhotellet har hyller, sprekker og flere soner som passer godt for en enstøing som bergylten, sier han, og påpeker at de også har designet og produsert en håv til lusetelling som er laget av semitett nylonduk, som skal gi laksen en mykere håndtering ved telling.

Investerer i selskapet

Glen Bradley som er styreleder i Brønnbåteiernes Forening og nestleder i rederiet Rostein sier til Kyst.no at han har troen på konseptet til Tectrix Aqua og har derfor kjøpt en liten post i selskapet.

Glen Bradley i Rostein har gått inn som privat investor i Tectrix Aqua og sier han har store forhåpninger til selskapet og konseptene. Her er han avbildet på merdkanten sammen med Magnus Havnen. Klikk for større bilde. Foto: Privat.

- Rostein har stilt opp for mange studenter og gründere innenfor havbruk, og da særlig på prosjekter som fremmer dyrevelferd, miljø og bærekraft. I dette tilfellet var jeg invitert til å bli med videre som investor og takket ja, opplyser han.

Havnen sier at kontakten med Bradley har vært positiv i oppstarten, og han har vært aktiv som gründermentor og medeier.

- Jeg må rette en stor takk til Glen for at han har sett verdien og ideene til selskapet og brukt en del av sin tid til konseptene. Han har et stort nettverk og han er en god mentor og medeier å ha når man som gründer står litt fast. Dette bidrar til at jeg kan videreutvikle selskapets ideer og muligheter på best mulig måte, legger han til. 

Per i dag er Havnen den eneste ansatte i selskapet, men dersom selskapets produkter slår an i næringen, ønsker han å utvikle enda flere produkt og få flere ansatte.