- Var nødt til å destruere all fisken i en merd
Det har vært en periode med svært lave sjøtemperaturer, ifølge fiskehelsetjenesten MarinHelse. Fagleder sier de har hatt utfordringer knyttet til vintersår på flere lokaliteter i Troms og Finnmark.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Dødeligheten i region nord sier veterinær Per Anton Sæther, som er fagleder fiskehelse i MarinHelse til Kyst.no at varierer fra under 1 % til full destruksjon når de er ute på slike oppdrag relatert til vintersår.
- Som regel ligger dødeligheten knyttet til vintersår under 2 % i løpet av en vinter. Får vi utbrudd kan det gå mellom 5-20 % og i verste fall må vi ta ut hele merder av fiskevelferdsmessige hensyn, forteller Sæther, som påpeker at det har vært en periode med svært lave sjøtemperaturer.
- På en lokalitet har vi vært nødt til å destruere all fisken i en merd.
- Endret risikobilde
Oppdretterne setter ut mer fisk sent på høsten og i løpet av vintermåneden nå som de produserer mer postsmolt og dette mener han har gitt et endret risikobilde med enkelte tilfeller av sårproblemer utover det vanlige.
- De mest benyttede tiltakene er å sette fisken i storfisknøter og redusere tetthet som et forebyggende tiltak sammen med funksjonelle fôr som styrker fiskens hudkvalitet. Utover dette er det viktig å redusere alle typer håndtering i 4. og 1. kvartal. Når først sår har dukket opp er det viktig å redusere smittepresset gjennom å fjerne svimere med sår aktivt flere ganger og dagen og intensivere dødfiskopptakene.
Han mener det også kan benyttes avkast hvis det er større mengder sårfisk som har dukket opp.
- I noen få tilfeller tidlig på høsten kan antibiotika benyttes for å redusere smittepress og forebygge at ny fisk får sår.
Sæther sier MarinHelse sammen med oppdretterne prøver å lose fiskegruppene trygt gjennom vinteren slik at man unngår at fisken får sår og må lide.
- Får de først sår når det er kaldt i vannet er de vanskelig å berge. Er fisken slakteklar kan den slaktes eller slakting fremskyndes.
- Nye regler gir mer risiko
Når man avluser fisk i sene høstmåneder og i vinterperioden når sjøtemperaturene er under 6-7 grader, så presiserer Sæther at man må være svært forsiktige.
- Sår gror dårlig eller ikke i det hele tatt ved slike temperaturer. Alle typer for håndtering søker vi å unngå i denne perioden og må vi gjennomføre tiltak, så går vi for de som innebærer minst belastning for fisken.
- Å bruke spyling/børsting på denne tiden av året kan vi ikke anbefale. Det er ingen tvil om at de nye reglene for avlusning i merd gjør all aktivitet knyttet til avlusning mer risikofylt så lenge vi er nødt til å trenge fisken og pumpe den opp i en brønnbåt for videre behandling på en rekke lokaliteter i nord, sier han avslutningsvis.
Ikke større problemer enn i fjor
Barbo Rimeslaatten Klakegg, fagleder fiskehelse i Åkerblå sier til Kyst.no at de i region Midt-Norge ikke har inntrykk av at problematikk knyttet til sår er større enn tidligere år.
- Ofte er det bare en mindre andel av fiskegruppen som er rammet, men det kan også oppstå til dels betydelig innslag av sår og stor utgang i forbindelse med trenging og håndtering på kalde temperaturer. Det er ikke ønskelig å håndtere fiskegruppene ved synkende temperaturer og tidsrommet fra februar og ut april er erfaringsmessig en særlig utfordrende periode med tanke på risiko for sårutvikling i Midt-Norge, opplyser hun.
Ofte oppstår sårskade i forbindelse med håndtering eller dårlig vær, og hun påpeker det kan være til dels stor skade på hud på en mindre del av fiskegruppen.
- Det er vanskelig å anslå om det er mer utfordrende i år enn i fjor. Men vi vurderer det slik at vi er på tilsvarende nivå. I fjor hadde vi imidlertid store utfordringer med sår i forbindelse med utsett (Tenacibaculum), og dette har ikke på langt nær vært like store utfordringer med i år.
God kontroll er viktig
Klakegg sier det er viktig å ha god kontroll på lusesituasjonen inn i vinteren.
- Luseutviklingen går langsomt ved lave temperaturer og det er hensiktsmessig å unngå behandling i overgangen vinter-vår både med tanke på smittepress i området og med tanke på å unngå behandling og dårlig fiskevelferd. Om fiskegrupper må håndteres i vinterperioden, er det svært viktig å ha gode rutiner knyttet til skånsom trenging og skånsom behandling.
Når skaden først har skjedd, sier hun at det må det gjøres intensivert uttak av sårfisk. De dårligste individene finner en i overflata, slik at det lar seg gjøre å ta ut disse.
- Det kan i enkelte tilfeller være nødvendig å slakte ut hele gruppa. Under helsekontrollen vurderer fiskehelsepersonell både merdbilde der en i hovedsak observerer de dårligste individene i overflaten, kamerabilder, som begynner å bli så gode at en kan få et bedre inntrykk av ordinær fisk nede i merden og en vurderer funn på dødfisk ved obduksjon. Dette gir fiskehelsepersonell gode muligheter til å gjøre en vurdering av hvilke tiltak som er nødvendige, uttak av sårfisk i overflaten eller i sjeldnere tilfeller uttak av hele fiskegrupper.
Mekanisk behandling påpeker hun er mer utfordrende enn medikamentell behandling når det kommer til vintersår.
- Nå har en imidlertid flere år med erfaring ved bruk av metodene og vårt inntrykk er at en har fått mange erfaringer og at en har blitt flinkere til å gjennomføre behandling skånsomt enn tidligere.
Hun mener det vil allikevel alltid være slik at trenging av fisk kan resultere i skade på hud og sårproblematikk, dette gjelder for alle former for mekanisk avlusing.
- For spylemetodene er selve behandlingen også en påkjenning på hudhelsen. Når en bruker mekaniske metoder er det avgjørende å ha tett oppfølging av resultatet av behandlingen og følge med på om en ser negativ påvirkning på hudhelsen. Vurdering av rødbuk, risttap og sårutvikling skal gjennomføres i forbindelse med alle mekaniske avlusinger og terskelen for å avbryte behandling må være særlig lav i den kalde årstiden, sier hun avslutningsvis.
Vintersår langs hele kysten i 2018
Informasjon fra fiskehelsetjenester og Veterinærinstituttets regionale laboratorier viser at det i 2018 ble påvist sår hos oppdrettsfisk langs hele kysten med noe variasjon i forekomst mellom ulike områder. I følge fiskehelserapporten ble det identifisert flest tilfeller av vintersår hos laks i Nord-Norge. Les mer om dette her.