For å unngå sårproblemer mener Previwo noe av løsningen kan ligge i å gi smolten riktig bakteriesammensetning i settefiskfasen før den møter sjøvann.

Vil løse sårproblematikk med gode bakterier

Selskapet Previwo mener de sitter på kunnskap som kan forebygge sykdom og manglende tilvekst hos oppdrettslaks. Nå søker de etter produsenter som sliter med sårproblemer på laksen etter sjøvannstilsetting på RAS eller kort tid etter utsett av smolt i sjø. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet som er et spinoff fra akademiske forskningsresultater, ønsker å sette fokus på et område i biologien som etter deres mening har vært oversett i intensivt oppdrett i alt for lang tid: nemlig kunnskap om fiskens bakterier og deres betydning for opprettholdelse av god helse og tilvekst.

Karoline Skaar Amthor er leder for teknisk og kommersiell utvikling i Previwo. Foto: Previwo.

Previwo ønsker å forebygge akutte- og kroniske sårinfeksjoner og tapt tilvekst hos laks etter utsett i sjø ved å sikre tilstedeværelse av gunstige bakterier på strategiske tidspunkter i settefiskfasen.

Tilføringen av bakteriene skjer i lukkede systemer og er ment å forberede fisken på det mikrobielle skiftet fra ferskvann til sjøvann, og bakteriemiljøet den møter der. Verdien vil således oppstå etter utsett i sjø, men for RAS-anlegg og postsmoltsystemer vil produktet også kunne bidra til reduksjon av sårutbrudd ved økning i promille.

- Forebygging er på mange måter et utakknemlig arbeid sett fra et kortsiktig økonomisk perspektiv da det sjelden er en umiddelbar effekt slik man opplever i en behandlingssituasjon. Å investere i forebyggende arbeid mot noe som kanskje inntreffer, slik som sår og dødelighet, kan virke lite tilfredsstillende – særlig fordi man ikke alltid forstår akkurat hva som er årsaken til at problemene oppstår, sier leder for teknisk og kommersiell utvikling i Previwo, Karoline Skaar Amthor.

Hun legger til at som regel er det mange årsaker.

- Å forstå de komplekse mekanismene for både opprettholdelse av god helse så vel som årsaker til sykdomsutvikling er helt avgjørende for langsiktighet i næringen. Vi tror vår kompetanse og kunnskap vil ha stor betydning for dette arbeidet fremover. 

Redusere sår og dødelighet

Hun forteller de har utviklet et produkt der de har samlet utvalgte bakterier til det beste for fisken.

- Bakteriene i produktet Stembiont ble oppdaget i forbindelse med mange års forskning på bakteriesykdommer hos fisk, spesielt oppdrettslaks. Deres opptreden og effekt på fisken viste seg å være annerledes enn de patogene bakteriene som bl.a. fører til sårutvikling hos laksefisk, forteller Skaar Amthor.

Bakgrunn

  • Previwo ble startet som resultat av et FORNY-prosjekt gjennom Norges forskningsråd i 2013.
  • Det er veterinær og professor i mikrobiologi, Henning Sørum, som står bak forskningen som i dag har ført til et selskap med 5 faste ansatte.
  • Kira Salonius er hentet inn fra Canada og er CEO i selskapet. Hun har lang erfaring med akvakulturnæringen både i Norge, og globalt, spesielt gjennom sin fartstid i Novartis. 
  • Resultater fra forskningen skal presenteres på den 8th International Symposium on Aquatic Animal Health i PVI, Canada i september i år.

Gjennom lang og grundig uttesting med eksponering av fisken for ulike konsentrasjoner og varighet, har bakteriene vist seg å ha en dokumentert effekt i form av bedre tilvekst, lavere forekomst av sår, samt lavere generell dødelighet.

- Det fulle bildet av mekanismene bak disse effektene er ikke fullstendig kartlagt enda, men resultater fra både småskala forsøk i lab og storskala forsøk hos kommersielle oppdrettere stemmer svært godt med selskapets stadig økende innsikt og kunnskap om mikrobiologi, og forståelsen for hvilken rolle bakterier har for både utvikling og forebygging av sykdom, samt andre viktige livsfunksjoner i organismen, forklarer Amthor.

Fravær av bakterier kan gi sykdom

Prinsippet bygger på at sykdom ikke utelukkende oppstår som et resultat av tilstedeværelse av sykdomsfremkallende bakterier, men også grunnet fravær av gunstige, til og med livsviktige bakterier.

- Vi ser gjennom vår forskning at fisken har en mye mer omfattende kommunikasjon med sitt omkringliggende miljø og de mikrobene som til enhver tid befinner seg der, enn tidligere antatt. Opptak av bakterier skjer over gjeller og tarmslimhinne, men også i veldig stor grad direkte over huden. Bakterier er således ikke noe som bare befinner seg i tarmen eller utenpå fisken på huden og i slimhinner, men de spiller en mye større rolle som en integrert del av fisken, tett sammenvevd med dens utvikling og livsfunksjoner.

Hun påpeker at hvorvidt sykdom oppstår eller ikke er et resultat av et komplisert biologisk samspill, avhengig av svært mange faktorer. For å nevne noen har genetikk og immunforsvar, vannkjemi og miljøforhold som temperatur, oksygentilgang og CO2, og for ikke å snakke om driftskomponenten svært mye å si.

- Biologien er kompleks, og både mekanismer for utvikling av sykdom, men også opprettholdelse av god helse er sammensatt. Det er ingen tvil om at bakterier spiller en svært viktig rolle i dette samspillet. En rolle vi i lang tid har oversett ved å fokusere overdrevet mye på å desinfisere og fjerne bakterier fra produksjonsmiljøene, spesielt i settefiskfasen, i stedet for å ivareta en riktig og sunn balanse som støtter fiskens utvikling, sier Amthor.

Hun forklarer at tilstedeværelse av patogene bakterier alene er ikke alltid nok for at sykdom oppstår, og at fisken kan ta opp og ha slike ugunstige bakterier i seg latent i lang tid uten at dette nødvendigvis gir utslag i klinisk sykdom.

- Derimot er det nokså tydelig at en populasjon med overvekt av slik ugunstig kroppsflora tåler mindre stresspåkjenning gjennom produksjon, og flere funn og observasjoner viser at det også går ut over fiskens tilvekst. Dette gir mening – en fisk som slipper å kjempe med uheldige inntrengere kan prioritere energien sin på andre ting som det å utnytte fôret effektivt, og vokse, forteller hun videre. 

En populasjon med overvekt av ugunstig kroppsflora tåler mindre stresspåkjenning gjennom produksjonen, og flere funn og observasjoner viser at det også går ut over fiskens tilvekst, forklarer Amthor. Denne fisken er av den lytefrie sorten.

Flere interessante funn

Previwo har gjort flere interessante funn med akkurat de bestemte bakteriene selskapet har kommet frem til.

- Bakteriene finnes allerede naturlig i fiskens miljø, men i varierende konsentrasjoner, men vi har sett at det er mulig å tilføre disse på strategiske punkter i settefiskfasen for å sikre tilstedeværelse og opptak i fisken for å forberede den på sjøfasen.

Ved eksponering av fisken for disse bakteriene observeres en positiv atferd. Fisken forholder seg rolig, selv ved nedtapping av kar og behandling under høye tettheter.

- Bakteriene aktiverer ingen immunrespons i fisken, selv ved dokumentert høyt opptak etter eksponering, og vi tolker dette som at fisken aksepterer bakteriene som «kroppsegne».

De observerte effektene som mindre forekomst av sår ved f.eks. naturlig utbrudd med den velkjente sårbakterien Moritella viscosa, samt at behandlede grupper tidvis har vist signifikant bedre tilvekst enn ubehandlede kontroller forklares med de gunstige bakterienes tilstedeværelse i fisken. Etter opptak i settefiskfasen vil bakteriene dele seg og vokse med fisken.

Skaar Amthor understreker at det er viktig å påpeke at dette ikke er en vidunderkur som løser alle utfordringer på fiskehelsesiden.

- Som nevnt må tiltaket settes i sammenheng med andre viktige forebyggende og optimaliserende tiltak for å hente ut det fulle potensialet. Når det er sagt er vi ikke i tvil om at mikrobiologien og fokus på riktig mikrobiell flora, spesielt i overgangen fra ferskvann til sjøvann, vil danne grunnlaget for arbeidet mot en mer robust smolt, bedre fiskehelse og velferd og langsiktig lønnsomhet i produksjon, sier hun.

Søker etter settefiskanlegg med sårproblemer

Selskapet har allerede behandlet over 3 millioner fisk med disse bakteriene.  Det jobbes stadig med å optimalisere og tilpasse bruken til produksjonshverdagen, og tilføring av bakterier til anestesibad under vaksinering viser seg å være en svært enkel og effektiv metode for opptak.

- Det blir som en miljøoptimalisering der tilføring av bakteriene sikrer gunstig flora i en stressende håndteringssituasjon, samtidig som bakteriene tas opp og er bra for fisken. Vi er spesielt interesserte i å komme i kontakt med anlegg som sliter med sårutbrudd etter f.eks. sjøvannstilsetting til over 18 promille i RAS og andre postsmoltsystemer, eller sjøanlegg som opplever sårutbrudd kort tid etter utsett. Behandlingstiltak i settefiskfasen vil da være interessant å vurdere, både smolt levert fra RAS og gjennomstrømning, sier hun avslutningsvis.