Studentgruppen Artifish gikk helt til topps med rensefisk-konseptet sitt, som skal sørge for en bedre appetitt hos lusespiserne. Foto: Ungt Entreprenørskap.

Til topps med rensefisk-konsept, nå venter EM

Studentbedriften Artifish SB ved NTNU Ålesund vant NM for studentbedrifter med sitt konsept for å øke effektiviteten til rensefisk. Nå skal de opprette AS, samt konkurrere med de skarpeste hjernene i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Studentgruppen Artifish vant nylig norgesmesterskap i studentbedrifter, og kan smykke seg med blant annet tittelen «norges beste studentbedrift» og «beste innovative bedrift». 

Nå venter en ny stor oppgave for bedriften som skal være med i EM for studentbedrifter i Oslo 24 – 26 juni, der de kommer til å konkurrere mot de beste studentbedriftene fra hele Europa.

- Ubeskrivelig

Simen Sæther, daglig leder i Artifish SB forteller til Kyst.no at de er meget fornøyd med å ha vunnet norgesmesterskapet.

- Det er helt ubeskrivelig at vi gikk helt til topps. Vi hadde helt klart god tro på idéen, og vi hadde gjort veldig mye forarbeid knyttet til forretningsplan og konseptutvikling. Men konkurransen var hard i år, som juryene og arrangørene selv sa. Det var utrolig mange gode ideer, med like gode gründere bak, så det at vi vant «norges beste studentbedrift», var en helt utrolig følelse, poengterer han.

Les mer om konseptet her: Vil øke effektiviteten til rensefisk med 125 %

Gjør alvor av rensefiskbedriften

Ifølge Sæther var det flere priser man kunne vinne under norgesmesterskapet. Artifish hadde håp om å kanskje vinne en av disse prisene, men det endte bedre enn de trodde. Ikke bare vant de for «beste studentbedrift», men også prisen for «beste HR» og «beste innovative bedrift». Det er derfor ikke helt utenkelig at studentbedriften også kan hevde seg i europamesterskapet som snart skal gå av stabelen i hovedstaden.

Artifish SB

  • Syv studenter ved NTNU Ålesund
  • Hevder gjennom deres opplæringssystem at de kan lære rensefisken å lokalisere og spise lakselusen.
  • Denne måten mener de vil gjøre at lusespiserne vil oppleve mindre stress og føle seg tryggere i merdene. 
  • Artifish simulerer miljøet i merdene og lærer rensefisken opp til å spise lus. De introduserer miljøet i småskala, og da vet rensefisken mer hva den skal gjøre når den blir satt ut i en vanlig merd. 

- Vi kommer til å møte de beste av de beste av studentbedrifter fra hele Europa. Så blir det veldig viktig for oss å jobbe videre med idéen, og gjennomføre nok et pilotprosjekt, hvor vi skal vitenskapelig dokumentere opplæringseffekten av rensefisk. Vi er fortsatt en studentbedrift, men skal opprette et AS for bedriften i høst.

Få bukt med lusen

Sæther forteller at seieren deres har helt klar gitt dem mer lyst og motivasjon til å fortsette, og de gleder seg derfor stort til å sette konseptet ut i liv.

- Å øke opplæringseffekten med 125% var noe vi klarte å gjøre i det første pilotprosjektet vi gjennomførte i fjor høst. Så dette er fullt mulig. Dette vil gjøre fisken mer verdifull for oppdretterne, og det vil drastisk kunne senke lusepåkjenningen i merden.

Sæther sier avslutningsvis at de har stor tro på at dette er noe av løsningen på luseproblematikken, og håper på å stimulere til vekst i oppdrettsnæringen.