Marine Harvest sone lokaliteter Istervika og Slåttvika som er ASC-godkjent. Foto: Marine Harvest.

Marine Harvest med 50 ASC-godkjenninger

Marine Harvest melder at deres oppdrettsanlegg, Istervika og Slåttvika, i Brønnøysund kommune, har bestått verdens strengeste miljø- og bærekraftsertifiseringen for havbruksnæringen, og har nå 50 anlegg ASC-sertifisert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I flere måneder jobbet de for den ASC-sertifiseringen, ifølge selskapet. Nå har uavhengige inspektører konkludert med at anlegget oppfyller kravene.

Driftsleder Øystein Flatmo er driftsleder for anleggene som nå er sertifisert. Foto: Marine Harvest.

- Vi har satt oss høye mål gjennom gode langsiktige løsninger som setter bærekraft og miljø i fokus. Disse målene har nå blitt nådd. Vi har tatt i bruk rensefisk og luseskjørt med godt hell. De gode og løsningsorienterte holdningene til folkene våre har vært svært viktig, sier Øystein Flatmo, driftslederen på anleggene som nå er sertifisert i en pressemelding.

Marine Harvest har nå 50 ASC-godkjente anlegg i fem land. Innen 2020 skal alle anleggene deres være ASC-sertifisert.

- En så krevende sertifisering av alle våre anlegg i hele verden er selvsagt ikke gjort over natten, men dette er et svært viktig løft for å sikre en bærekraftig laksenæring for fremtiden. Vi har et felles mål om å produsere mer sjømat for en voksende verdensbefolkning, samtidig som vi minimerer vårt økologiske fotavtrykk, sier regionsdirektør i Marine Harvest Turid Lande Solheim.

- Det er veldig gledelig at stadig flere anlegg blir ASC-sertifisert. Dette bidrar til at oppdrettsnæringen får et mindre miljømessig fotavtrykk og skaper mer åpenhet i næringen, på tvers av landegrenser. Marine Harvest sin satsing på ASC viser at de er et selskap som tar bærekraft på alvor, sier Karoline Andaur i WWF Norge som har vært blant forkjemperne for sertifiseringsordningen i pressemeldingen.

  • ASC er den strengeste internasjonale miljøstandarden for oppdrett av alle typer sjømat.
  • Miljøstandarden fra Aquaculture Stewardship Council (ASC) ble etablert etter initiativ fra blant annet miljøorganisasjonen WWF. Standarden stiller åtte hovedkrav med totalt 422 punkter på områder som påvirkning av omgivelsene, rømming, smoltproduksjon, kontroll av sykdom og parasitter som lakselus, legemiddelbruk, bunnforhold under anlegget og innholdet i fiskefôret.
  • Dette må systematisk rapporteres til ASC for å sikre åpenhet rundt produksjon og miljøprestasjon. Videre må selskapene dokumentere at de har dialog med lokalsamfunnet der anleggene ligger.