Grûnder Asgeir Sæbø ønsker å ha det nye pilotsenteret i nærheten av Norsk Maritimt kompetansesenter i Ålesund. Foto: Normarkom.

Skal etablere pilotsenter for marine ingredienser

Grûnder Asgeir Sæbø har lenge hatt planer om å etablere et pilotsenter for marine ingredienser i Ålesund. Nå har han fått midler fra Innovasjon Norge og selskapet Marinnotech er blitt stiftet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det nyetablerte selskapet Marinnotech fikk 500.000 kroner fra Innovasjon Norge i etableringstilskudd til å utvikle videre sine planer for et pilotsenter for marine råvarer. Wenche Uksnøy Gabor fra Brattvåg blir daglig leder for selskapet, som ønsker å få et nytt tilbud på plass for denne næringen.

Grûnder og styreleder Asgeir Sæbø sier til kyst.no, at industrien som driver med utvikling av produkter fra marine råvarer mangler et testsenter der nye prosesser innen foredling av proteiner, lipider og andre komponenter kan prøves ut i mellomstor skala.

- Som FoU ansvarlig i flere bedrifter i området opp gjennom årene har jeg sett et stort behov for et slikt senter, sier Asgeir Sæbø. Foto: Privat.

- Flere bedrifter (med produkter basert på marine oljer/peptider) og institusjoner (Sintef, Møreforsking og NTNU-Ålesund) har felles interesse av at et slikt senter blir tilgjengelig lokalt. Det finnes mye kompetanse og også en del utstyr tilgjengelig for å komme i gang med et slikt tilbud. Hva dette vil koste og hvordan en praktisk skal komme i gang vil bli fokus det neste halve året, sier han.

Marinnotech skal teste ut nye innovasjoner, og Sæbø forklarer at nye prosesser og/eller nye råvarer må gjennom testing i laboratorieskala for å dokumentere at ting fungerer.

- Neste trinn i utviklingen er å dokumentere at prosessen fungerer i industriell skala. Om dette dokumenteres i et pilotanlegg som fyller visse kvalitetskrav, vil en samtidig få fram vareprøver som kunden kan få til evaluering. Det er viktig å dokumentere at prosesser virker, og å spille på lag med viktige kunder, før det investeres i full skala produksjon, forklarer grûnderen.

Pilotsenteret skal være et verktøy som skal kunne benyttes av  kreative sjeler i bedrifter, eller av forskningsinstitusjoner i samarbeid med bedrifter som vil gå nye veier, eller også av nyetablerere som springer ut av utdanningsmiljøet på NTNU, kommer det frem.

Testsenter for nye ideer

- Marinnotech vil ikke utvikle egne ideer og konsepter, kun være et sted for testing av ideer og prosesser som næringen eller næringen sammen med FoU institusjoner ønsker å prøve ut.

Sæbø har jobbet med ideen om et testsenter ett par års tid, men det siste halve året er det er særlig ingeniør Øyvind Sindre Blindheim som har jobbet mye med konseptet. Blindheim har vært ansatt i Sæbø sitt selskap Innolipid AS, siden august i fjor for å konkretisere ideén og underbygge søknaden om pilotsenteret til Innovasjon Norge.

- Behov for et slikt senter

- Som FoU ansvarlig i flere bedrifter i området opp gjennom årene har jeg sett et stort behov for et slikt senter. Industrien som utvikler og tilbyr maskiner både for pilot og full skala produksjon befinner seg stort sett nede på kontinentet, da særlig i Tyskland. Så enten må marine råvarer (gjerne 500 kg) fraktes ned dit, eller så må maskiner fraktes opp hit. Det siste er langt å foretrekke, utdyper Sæbø.

Det er ansatt foreløpig to stykker i selskapet, i tillegg til daglig leder Wenche Uksnøy Gabor, blir Øyvind Sindre Blindheim ansatt.

- Vi ser for oss at senteret har tre avdelinger. Et småskala testlaboratorium, en pilotavdeling med mellomstort utstyr, og en avdeling som skal kunne produsere vare i en innledende fase når et konsept er ferdig utviklet, forklarer styrelederen.

Han mener avdeling 1 må ligge på NTNU-campus/NMK i Ålesund, og avd. 2 bør ligge så nær som mulig.

- Avd. 3 bygges opp hvis og når kunder har behov, og i nært samarbeid med eventuelle kunder som har landet på en ferdig prosess og har avtaler med markedet på plass. Denne avdelingen vil kreve mer plass og vil stille en del krav til omgivelsene som gjør det naturlig å lokalisere til områder regulert for industri, utdyper han.

Hvor anlegget skal være er enda ikke kommet på plass, og Sæbø sier han er ser seg om etter aktuelle områder.

- Hvilken marin ingredients har du mest troen på?

- Peptider/proteiner og også fettstoffer fra restråstoff fra hvitfiskindustrien er vel et av de mest interessante områdene, men vi regner med at når fokus nå for alvor rettes mot marin bioingrediensindustri, vil nye produkter og prosesser se dagens lys, konkluderer Sæbø.