Nicolai Arnesen Sandberg er prosjektansvarlig for operasjonsentralen i Firda Seafood. Foto: Rigmor Søvik.

Binder sammen 50 merder i tre kommuner

Firda Seafood ønsker bedre kontroll med det som skjer under vann. Derfor bygger de et nettverk for å overvåke vel 50 merder på anlegg i tre kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektansvarlig i Firda Seafood Group, Nicolai Arnesen Sandberg, har store forventninger til det nye systemet.

- Fremfor alt ønsker vi bedre kontroll med alt som skjer i merden. Tilvekst og omløpshastighet i sjø skal opp, og vi får bedre kontroll med både utfôring, fiskevelferden og ikke minst kan vi nå se adferden til fisken når den spiser, sier Arnesen Sandberg til kyst.no. Alle opplysningene fra alle merdens skal samles i en og samme operasjonssentral der fôringen kan styres fra.

- I seg selv ikke noe nytt eller revolusjonerende da det etter hvert er stadig flere bedrifter i oppdrettsnæringen som har tatt lignende systemer i bruk, forteller Nicolai Arnesen Sandberg. At Firda Seafood nå tar den store investeringen og gjør dette, er rett og slett at selskapet ønsker mer kontroll, bedre tilvekst og fôrfaktor, bedre fiskevelferd og bedre kapasitetsutnyttelse. Administrerende direktør i Firda Seafood, Ola Braanaas sier til kyst.no at utbyggingen har flere sideeffekter. Blant annet blir sikkerheten for ansatte bedre ivaretatt.

- Systemet sikrer kommunikasjon mellom alle driftsteknikerne, og sender en alarm dersom noen faller i vannet. Da blir GPS-posisjon også oppgitt, forteller han.

Kamera i alle merder

Utstyret i merdene leveres av Akva group, og det er elektroentreprenøren Multivolt som er ansvarlig for overføring av alle data fra kameraene til operasjonssentralen. Sentralen er lokalisert til selskapets slakteri og foredlingsvirksomhet på Byrknesøy i Gulen kommune, og den mest fjerntliggende lokaliteten ligger i Askvoll kommune, et godt stykke lenger nord på kysten av Sogn og Fjordane. Her skal store datamengder overføres trådløst, og det skal skje i områder der infrastrukturen i utgangspunktet er sparsom.

Tore Bråstad er daglig leder i Multivolt. Han sier til kyst.no at de i stor grad baserer seg på eksisterende infrastruktur, og at de i noen grad må opp med egne master og linker for å få systemet til å kommunisere sammen.

- Systemet skal sikre rask og stabil datakommunikasjon mellom anlegg og operasjonssentral, samtidig som det skal sikre kommunikasjon mellom ansatte, sier Tore Bråstad. Nettverket har en bredbåndskapasitet på opptil 500 megabit, noe som etter dagens standard er en hyperrask fiberlinje.

Tore Bråstad har selv erfaring fra verfts-og offshorenæringene. Nå satser han mer og mer mot oppdrett, og utviklingen av Multivolt AS har vist at det har vært en lønnsom strategi.