Astafjord Smolt legger om produksjonen med nytt RAS-anlegg
Selskapet har bygget ut og fått på plass cirka 3500 kbm nytt karvolum med RAS-teknologi. Nå legger Astafjord Smolt om settefiskproduksjonen sin.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Smoltprodusenten i Gratangen har de siste årene brukt 100 millioner på utvikling av nytt RAS-anlegg. Selskapet som har holdt på siden 1990 teller 9 ansatte, og har frem til nå produsert to utsett i året, på 1-åring og 0-åring, men går nå over til å levere 250 grams smolt en gang i året.
Forsinkelser påvirker produksjonen
Astafjord Smolt har nylig bygget ny hall over nåværende uteavdeling med automatisk fôrtransport og dødfiskhåndtering. Det er også bygget en ny serviceavdeling med kantine etc.
- Vi er ferdig med selve utbyggingen, og er i ferd med å sette inn fisk der nå. Vi har hatt litt uforutsette startproblemer med selve biofilteret og RAS-delen, men det ser nå ut som det på riktig vei, sier daglig leder Dagfinn Eidissen til Kyst.no.
RAS-avdelingen skulle etter planen være ferdig i mai/juni i fjor, men det ble tre måneders utsettelse, slik at selskapet fikk forskyvelser i hele produksjonen sin.
- Vi holder på å hente oss inn igjen, men vi har ligget 3 måneder etter produksjonsplanen, sier Eidissen.
Forventer stor økning
På anlegget skal de produsere opp mot 3 millioner smolt i år og årene fremover.
- Det som har vært veldig utfordrende er at vi har kjørt full produksjon, samtidig som vi har hatt anleggsvirksomhet og bygd opp. Nå er ryggen mer rak og vi ser mer positivt på det fremover. Den største utfordringen vår nå er å få biofilteret opp, slik at det tåler saliniteten. Det som skjedde sist var at biofilteret ikke tålte sjøvannstilsetting. Nå ser det ut som vi har fått det opp og gå. Alle verdier og parametre ser veldig bra ut, opplyser han.
Nylig ble det innstallert en ny sortering og vaksinasjonslinje på smoltanlegget. (Se video under)
- Selskapet har base på Foldvikneset i Gratangen.
- De to største aksjonærene i selskapet er matfiskprodusentene Kleiva Fiskefarm (45 %) og Grantanglaks AS (45 %)