- Runde to med fisk i havfarmen viser svært gode resultater
NASF: SalMars styreleder Atle Eide forteller at de vil satse på havfarmer og vil gå fra stor til større. Til Kyst.no sier han at andre runde med fisk i «Ocean Farm 1» viser svært gode resultater.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Eide fortalte under sitt innlegg på NASF-konferansens dag null at selskapets teknologi er under stadig utvikling, og påpekte at de har brukt mye tid og resurser på å utvikle havfarmene.
- Havfarmer er et nøkkelområde for oss i SalMar, understreket han.
Les også: Nå starter NASF-konferansen
SalMars visjon og pilotprosjekt «Ocean Farm 1» startet allerede tilbake i 2012, og byggingen startet tre år etter. Eide forteller til Kyst.no at første generasjon fisk ble slaktet ut med gode erfaringer.
- Første runde var selvsagt preget av at alt var nytt, men vi fikk veldig gode resultater på vekst, fôrfaktor, overlevelse og på på kvalitet i forhold til det som vi oppnår i våre andre produksjoner.
Styrelederen påpeker at de ser en vesentlig forbedring på fisken i runde to, som nå er vokst til å bli rundt to kilo.
- Vi ser da spesielt gode resultat på veksthastighet, fôrfaktor, dødelighet.
Eide sier videre at SalMar ikke har hatt noen kvalitetstesting av fisken ennå, ettersom de ikke har slaktet noe, men han mener måten fisken har det i denne store enheten, skaper en veldig god helsesituasjon.
- Vi har også helt andre fôringssystemer i dette anlegget og ser resultater av dette, påpeker han.
- Forsiktig opptrapping
Runde to med fisk i «Ocean Farm» består av samme antall som forrige runde, nemlig 1,1 til 1,2 millioner laks.
- Vi kommer nok ikke til å øke mengden fisk med det første. Vi setter ut fisk på cirka 200 gram så vi må bruke det vi har, og er innstilt på å ha en litt sånn forsiktig opptrapping for å lære og ha god kontroll på det vi gjør, opplyser Eide til Kyst.no
Fra stor til større
Eide påpeker at den norske lakseproduksjonen må utvikles for å bli enda mer bærekraftig. Teknologien om 10 år, vil ifølge ham, se helt annerledes ut enn hva den gjør i dag.
- SalMar mener at den atlantiske laksen trives svært godt lengre ut i havet, og har troen på at dette kan utvikles videre, sier han, og legger til at de nå jobber med å ferdigstille designet til Smart Fish Farm, som han håper de kan begynne å bygge etter sommeren.
- Planen er å sjøsette 2-3 millioner fisk som skal være mellom 600 og 700 gram i 2023. Deretter vil vi starte å slakte fisk året etter.
- Mye større fleksibilitet
Produksjonsenheten «Smart Fish Farm» vil bli ca. 70 meter høy, og med en diameter på ca. 160 meter. Den skal ha åtte kammer, sett mot «Ocean Farm 1» sitt ene. Eide forklarer til Kyst.no at dette gir dem en helt annen mulighet til å kontrollere og sortere fisken.
- Vi har bygget kammerene rundt en sentersøyle og midt inni den sentersøylen blir det et enormt område med 40 meter i diameter.
- Der vil det blant annet være et avlusingssystem som fisken svømmer inn i sentersøylen under vann og har en mye større fleksibilitet. Det kan håndtere situasjoner som oppstår mye enklere. Blir det for eksempel ujevn vekst, kan vi sortere fisk som er liten i ett kammer og fôre den på en annen måte enn den resterende fisken, opplyser han.
Les også: Salmar vil utvikle enda større havmerd - har kjøpt seg inn i MariCulture AS
På Kyst.no sitt spørsmål om dagens brønnbåter og fôringsfartøy er gode nok til den nye offshore merden, forteller Eide at det må komme på plass ny teknologi.
- Det finnes ikke store nok brønnbåter og fôringsfartøy som er tilpasset denne typen storskala offshoremerd. Vi har en dialog med ulike aktører i bransjen, både på fôrsiden og brønnbåtsiden. Vi har behov for fartøy som er mye større og operere i mye røffere vann ettersom dette blir mer offshore enn havfarmen som ligger i semieksponert farvann, sier han til Kyst.no.
Høyden på «Smart Fish Farm» påpeker Eide er en kompliserende faktor og krever større fartøy, ettersom det er vesentlig større fribord og høyde på denne farmen.
- Bølgene i store deler av året er så voldsomme at man må ha mye større fartøy som har dynamisk posjoneringssystem, slik at man kan ha trygge operasjoner slik som på en oljerigg, forteller han.
- Næringen er mobil
Styrelederen trekk også frem nyheten om at Scottish Sea Farms (SSF) skal prosjektere Skottlands første offshore merd. SSF har økonomisk støtte til prosjektet fra eierne SalMar og Lerøy.
Eide som har hatt ulike toppjobber i oljebransen, samt havbrukselskapene Pan Fish, Marine Harvest, Skretting og Hydro Seafood, påpekte at byggingen av en slik merd i Skottland er et bevis for at næringen er mobil, og havriger/havmerder kan plasseres hvor som helst i verden.
Les mer om Salmars havmerd her:
- Ocean Farm 1 blir et flytende laboratorium
- Havmerden mer enn dobler folketallet på Sørburøy
- Havmerden forankres:- Det er en kjempejobb for alle involverte
- Havmerden ankommer Frøya
- Erfaringene fra Salmars havmerd så langt
- - Ocean Farm 1 går etter planen