Aud Skrudland mener det bør komme på plass en bedre metode for å telle lus. Foto: arkiv.

Etterlyser bedre dokumentasjon fra oppdretterne

Under et workshop-seminar i Bergen snakket Aud Skrudland, veterinær og spesialinspektør fra Mattilsynet om hvilke forbedringer hun ønsker å se i næringen og hva forvaltningen forventer. - Vi ser at det er en for dårlig oversikt over tap av fisk og årsaken til at så mye fisk dør, sa hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Workshop-seminaret "Applying big data to combat sea lice" arrangert av NCE Seafood Innovation Cluster ble arrangert i Bergen tirsdag ettermiddag. Der uttalte daglig leder Tanja Hoel i introduksjonen at hovedmålet til workshopen, blant annet er å finne ut hvilke reelle problemer næringen står ovenfor i dag.

- Skal vi lykkes med noen av utfordringene må vi dele for å få innsikt, sa Geir Atle Rød, forretningsutvikling i Hauge Aqua.

Forventninger

Deretter tok spesialinspektør Aud Skrudland fra Mattilsynet over, og tok for seg forventningene til forvaltningen.

Under seminaret kom det frem at en så et større behov for bedre og mer utfyllende dokumentasjon. Illustrasjon: NCE Seafood Innovation Cluster.

- På et overordnet nivå har vi ikke god nok data og kunnskap, sa Skrudland innledningsvis.

Hun viste blant annet til PD-vaksinen, hvor effekten ofte er omdiskutert blant oppdretterne. Videre nevner Skrudland også at dokumentasjonen av ulike lusefôr og helsefôr har mangelfulle data, og hun ser et tydelig behov for å dokumentere verdien av de nye avlsprogrammene som er kommet på plass.

- Vi ser også at det er en for dårlig oversikt over tap av fisk og årsaken til at så mye fisk dør. Vi ønsker også et økt fokus på systemtanke og systemkontroll i vårt system, selskapene må vise at de har tydelige mål og kan vise god data av planene deres for bekjempelse av sykdom osv. Skrudland mener det blir lettere for de gode selskapene å vise veien til de mindre gode, ved å ha god dokumentasjon.

Mattilsynet har også et ønske om mindre detaljstyring, og et mer overordnet ansvar fra selskapene.

Etterlyser bedre utstyr 

Spesialinspektøren mener det også etterhvert bør komme en bedre metode for lusetelling. Den metoden som brukes i næringen nå beskriver hun som litt primitiv, enkel og tidkrevende.

- Det skal tas opp fisk, bedøves, telles og meldes inn ukentlig langs hele kysten. Dette gir stadig utfordringer i forhold til fiskevelferd. Mattilsynet håper etterhvert å se en mer effektiv tellemetode for lus bli utviklet, der en større mengde fisk kan gi en mer tydelig oversikt over luseforholdene på lokalitetene, forklarer hun.

Her ser hun stort potensiale for forbedring.

- Men Mattilsynet må se på regelverket, og jeg vil påpeke at denne teknologien må være nøytral. Vi kommer ikke til å anbefale en spesifikk metode for telling og vi håper å se nye metoder som kan ta for seg et vesentlig høyere antall fisk.