Lanserer nytt lusefôr- med ny lusehemmer
Om få uker lanserer Skretting et nytt funksjonelt fôr, med nye ingredienser som er forebyggende mot lakselus. – Vi har funnet en komponent som virker hemmende på lusa, og gir redusert lusepåslag. Den har vi implementert i et nytt fôr med svært lovende resultater, forteller Audhild Blomsø, fagsjef for fiskehelse og ernæring i Skretting.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det nye fôret «Shield» skal lanseres i mai, og fôrselskapet har gjennomført flere tester på den nye «hemmelige» komponenten, for å grundig dokumentere effekten de har på lakselus.
- Vi har kjørt flere forskjellige forsøk på ulike komponenter, og det som er nytt nå er at vi har funnet en ingrediens som kan virke giftig for lusa. I forsøk med en konsentrasjon av ingrediensen på 50 ppm, døde lusen innen tre minutter, forklarer Blomsø.
På tross av at ingrediensen kan være dødelig for lus, understreker Blomsø at det ikke er snakk om medisinsk komponent.
- Komponenten er 100 prosent naturlig og fôret er et ikke-medikamentelt tiltak for å forebygge lusepåslag, konstaterer fagsjefen.
20 % mindre lusepåslag
Ettersom ingrediensen skal inn i en pellet, spises av laksen og bearbeides i fisken før den kommer i kontakt med lusa, er konsentrasjonen i fôret langt lavere enn det som kan virke giftig. I en «smileytest» vises det likevel at lusa skyr komponenten.
- I denne testen har vi tatt ut vann fra karene der fisken har blitt fôret på den nye komponenten og vann fra kar der fisken har spist ordinært fôr. Så tilsettes lus og lusa får velge i hvilket vann den vil oppholde seg i. Resultatene viser at lusen velger vannet uten komponenten, opplyser Blomsø.
Det er også kjørt smitteforsøk på fisk i kar, hvor de har tilsatt lik mengde lus fra samme familie og samme stadier og smittet en gruppe fisk på det nye fôret og en gruppe fisk på kontrollfôr.
- Vi observerer en repellerende effekt som er helt unik, og i smitteforsøkene ser vi 20 prosent reduksjon i lusepåslag i forhold til kontroll. Det er i utgangspunktet det en oppdretter kan forvente seg i reduksjon av påslag ved bruk av fôret, men dette kan selvsagt variere ut fra miljøforhold, smittepress og lignende, sier hun.
- Fôret er ment til å brukes som en del av en helhetlig plan i lakselus-bekjempelse, gjerne i kombinasjon med rensefisk og andre ikke-medikamentelle metoder, legger hun til.
Redusert tid i sjø
«Shield» inneholder ikke bare lusepåslagshemmeren, men har også andre fordeler, ifølge Blomsø.
- Det funksjonelle fôret er også et høyenergifôr på lik linje med «Premium», slik at man får en god tilvekst i tillegg til den forsterkede barrieren mot lus. Vi ser for oss at fôret brukes over lengre perioder slik at man kan forsinke og redusere lusepåslag, og at oppdretter kan redusere frekvensen av avlusing samtidig som de oppnår en god tilvekst, og således kan redusere produksjons-tiden i sjø, oppsummerer hun.
Fôret er enda ikke testet ut i storskala merder i Norge enda, men fagsjefen forteller at de allerede har fått forespørsler fra oppdrettere som ønsker å sette i gang.
- Det er viktig for oss å understreke at anbefalingene om bruk av helsefôr som «Protec» etter perioder med håndtering fortsatt står ved lag. Helsefôr inneholder flere komponenter som virker på å bedre barrieehelsen og bygge opp denne på flere områder, med godt dokumentert effekt. «Shield» er spisset mot lus, oppsummerer hun.
Når det gjelder utvikling av resistens mot komponenten viser hun til at både historien og biologien viser at artene hele tiden utvikler seg.
- Og man kan derfor aldri utelukke en resistensutvikling. Men fôret inneholder mer enn én funksjonell ingrediens, og støtter også fiskens eget forsvarssystem mot lus. Det tar lang tid før lusa utvikler motstandsdyktighet, og da har vi kanskje nye luseløsninger på gang, sier hun.
Hva den nye ingrediensen er kan de ikke fortelle av konkurransehensyn. Kostnad for fôret opplyses heller ikke da prisingsprosessen er ikke ferdig.
- Vi gleder oss veldig til alt er på plass og det nye fôret kommer i merdene i mai, avslutter fagsjefen.