Illustrasjonsfoto: Det er utstyrsleverandører som JM Robotics i Kristiansund som her er avbildet, som drar veksten til havbruksnæringen fremover.

Ny rapport om ringvirkninger: 

Flere ansatte i leverandørleddet enn i oppdrett og fiskeri tilsammen

Fersk rapport viser hvor viktig leverandørbransjen er for ringvirkningene langs kysten. – Det er hos leverandørene mye av innovasjonen i sjømatnæringen finner sted, sier prosjektleder Audun Iversen i Nofima.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport fra Nofima viser at leverandørene til sjømatnæringen er i sterk vekst og sysselsetter flere enn kjernevirksomheten i bransjen. 

46 300 personer jobber i leverandørnæringene, mens tallet er 40 000 ansatte i fiskeriene og havbruksnæringen.

Samlet omsatte leverandørleddet for 130 milliarder kroner i 2023. Eksportverdien på sjømat var på ca. 172 milliarder kroner.

Skaper store ringvirkninger

Det er ifølge rapporten havbruksnæringen som driver veksten med større og mer avanserte anlegg. Det økte fokuset på biologiske utfordringer har skapt et stort marked for leverandører innen utstyr, teknologi og tjenester. 

Havbruk står for 33 000 av de sysselsatte i leverandørnæringene, mens tallet for fiskerinæringen er 13 300.

- Rapporten understreker hvor viktig leverandørnæringen har blitt for verdiskapingen i norsk sjømatnæring, sier forsker Audun Iversen, som er prosjektleder for årets ringvirkningsrapport.

Rapporten viser at norsk sjømatnæring kjøper varer og tjenester for rundt 130 milliarder kroner i året, noe som skaper store ringvirkninger. 

Sjømatnæringen kjøpte gjennom sin drift i 2022 varer og tjenester for rundt 110 milliarder kroner (Nyrud et al. 2023a), mens de i tillegg investerte for rundt 20 milliarder, viser rapporten. 

Den viser også at leverandørnæringene spenner vidt, fra tradisjonelle næringer som skipsverft og fiskeredskapsprodusenter til høyteknologiske bedrifter som utvikler avansert teknologi for havbruk. 

Håndtering av sykdom og lus har ført til økt etterspørsel etter blant annet luseskjørt, rensefisk, laserteknologi og brønnbåtkapasitet. I tillegg kommer en rekke tjenesteleverandører innenfor områder som transport, logistikk, forsikring og finans.

Nofima-rapport:

  • Rapporten er en del av et større forskningsprosjekt finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). 
  • Den gir en detaljert oversikt over leverandørbedriftene og deres betydning for sjømatnæringen.
  • Les den her

Struktureringer

Fiskeflåten har gjennomgått en betydelig strukturering. Det har resultert i færre, men større og mer avanserte fartøy. Dette har skapt behov for nybygg og modernisering, noe som igjen har gitt betydelige oppdrag for verftsindustrien.

Kostnadsstrukturen viser at hele 71 prosent av omsetningen i havbruk går til varekjøp, mens tallet er 31 prosent til varekjøp i fiskeriene. Dette skaper store ringvirkninger.

– Det er hos leverandørene mye av innovasjonen i sjømatnæringen finner sted. Størst innovasjonsmiljøer finnes hos fôrprodusenter og innen vaksine/fiskehelse, men det er også mange små og mellomstore bedrifter som bidrar med ny teknologi og nye løsninger, sier Audun Iversen, forsker og prosjektleder for rapporten.

Leverandørene finnes ikke bare langs kysten, men over hele landet. Det er en tendens til at mer spesialiserte leverandører konsentreres i større byer, sjømatkommuner eller regionale.

– Rapporten understreker hvor viktig leverandørnæringen har blitt for verdiskapingen i norsk sjømatnæring. Leverandørene skaper arbeidsplasser og verdier langs hele kysten, og bidrar med avgjørende innovasjon som styrker næringens konkurransekraft, sier Iversen.

Utfordringer

Rapporten avdekker økende utfordringer og usikkerhet i deler av leverandørnæringene. Utfordringer på grunn av reduserte kvoter i fiskeriene og usikkerhet rundt grunnrenteskatten i havbruket førte til permitteringer, nedbemanninger og konkurser i enkelte segmenter.

– Vi ser en viss usikkerhet knyttet til fremtidige investeringer i både oppdrettsnæringen og fiskeriene. Dette påvirker naturligvis leverandørnæringen. De er avgjørende for sjømatnæringens suksess, og vi må erkjenne at med de utfordringene de står overfor må næringen og myndighetene samarbeide for å sikre fortsatt vekst og innovasjon, sier Audun Iversen.

Saken fortsetter under bildene.

Leverandørbransjen til havbruksnæringen skaper store ringvirkninger viser ny Nofima-rapport.
Fôrkast ved Lerøys lokalitet i Kåfjord

Totalt 130 milliarder

Totalt kjøpte sjømatnæringen varer og tjenester for 130 milliarder kroner i 2022. 

Her er noen tall for omsetning for leverandørnæringene til sjømatnæringen:

  • Fôrprodusenter: Omsetning på nesten 40 milliarder kroner.
  • Brønnbåtrederier: Samlet omsetning på omtrent 10 milliarder kroner. De tre største aktørene – Sølvtrans, Rostein og Frøy – opererer til sammen nesten 80 avanserte fartøy.
  • Transport og logistikk: Sjømatnæringen bruker nær 10 milliarder på transporttjenester årlig.
  • Forebygging og behandling av lus: Kjøp av varer og tjenester anslås til 3,5-4 milliarder årlig.
  • Emballasje for laks: Rundt tre milliarder årlig.
  • Det ble i 2023 eksportert sjømat for 171,1 mrd. kr (128,7 fra oppdrett, 43,0 fra fiskeri)