Medvind for automatisk luseteller
Fishency Innovation er et skritt nærmere lanseringen av sin automatiske luseteller. Nå utvider selskapet med flere nøkkelpersoner.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Målet til Fishency Innovation er å automatisere lusetellingen, som i dag koster norske oppdrettere mye penger.
Fishency Innovation jobber for fullt om dagen, og Flavie Gohin forteller til Kyst.no at de nå holder på å utvide bedriften sin. De har også kommet på plass i nye kontorer i innovasjonsparken i Stavanger.
- Vi ansetter og bygger et team av prosjektingeniører, programvareingeniører, samt forretningsutviklere, forteller hun fornøyd.
Gohin kan avsløre at de har sikret seg ulike investorer i sommer og at de også har mottat støtte fra Innovasjon Norge til sitt prosjekt.
- Vi jobber for tiden med en ny versjon av produktet som blir testet i merd denne høsten med vår nye pilotpartner, sier hun og understreker at hun ikke kan avsløre hvem partneren er enda.
Gjør stor investering
Gohin sier de stadig forbedrer seg og jobber fortløpende med produktutvikling i Fishency.
- Vi vil snart komme med første produkt på markedet og vi gjør en ny stor innvestering tidlig neste år.
Fishency Innovation har mottatt mange gode og oppmuntrende tilbakemeldinger fra store aktører fra bransjen, og Gohin forteller at det er mange som har støttet deres tilnærming og mål.
- Vi vil gi høyoppløselige bilder av hele fisken for å oppdage og kategorisere lus på hele laksen, overvåke fiskevelferd, vintersår, deformiteter og lignende ved hjelp av maskinlæringsprogramvare. Nøyaktige biomassemålinger vil også være blant dataene vi kan samle inn med vår SmartFunnel, som produktet heter.
Nøkkelen til å kontrollere lusen starter med riktig overvåking
Fishency fokuserer først og fremst på lusetelling fordi det er her næringen har størst behov, i følge dem selv. De vil kunne tilby data til oppdrettere og kunne gi pålitelig informasjon som ethvert selskap som arbeider med predikative analyser, vil trenge for å kunne forbedre sine resultater.
Gjengen i Fishency Innovation jobber tett i lag med Mattilsynet gjennom utviklingsfasen.
- Jeg tror alle kan være enige om at nøkkelen til å kontrollere lusen starter med riktig overvåking, påpeker Gohin.
- Næringen må også være bedre forberedt for å kunne ta bedre beslutninger. Oppdrettere har lyst å vite hvilket tetningsnivå av lus de kan forvente i de kommende dagene / ukene. Det kan utvikles veldig gode algoritmer, men resultatene vil ikke være relevante dersom lusetallene ikke er riktige, presiserer hun.
Gohin sier avslutningsvis at de jobber hardt for at laksen skal få en bedre hverdag uten lakselus.