Solgte over 50 luselasere første kvartal - Nå får vi belønning for utholdenheten
John Arne Breivik fra Stingray Marine Solutions forteller de har solgt like mange lasernoder første kvartal 2018, som de gjorde i hele 2017.- Til og med noen ekstra, sier han.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Breivik som er daglig leder i selskapet, meddelte nyheten under Seafood Expo i Brussel.
- Per nå er det installert noder hos 20 oppdrettsselskap i hovedsak i Norge. I gjennomsnitt har de mellom 1,5 og 2 enheter per merd. Første kvartal solgte vi 52 stykker. Det er en svært positiv utvikling, forteller han til Kyst.no.
Nodene, som tar knekken på lakselusa mens den sitter på fisken ved hjelp av laserstråler, har også blitt brukt i Shetland og Færøyene. Rundt 200 enheter er nå i bruk ifølge Breivik, som også tror at et visst antall noder i merdene vil bedre teknologien ytterligere.
Automatisk lusetelling
Enhetene kan også gjennomføre digital lusetelling. Fra slutten mai til desember 2018, skal alle av Stingrays lasernoder bruke automatisk lusetelling.
- Fra slutten av mai vil teknologien og telling ved hjelp av bilder bli tilgjengelig hos alle. Til å begynne med er dette en beslutningsstøtte for telling av lus, og utover høsten vil vi verifisere telingene opp mot manuelle data. Vårt mål er å ha versjon tre klar fra første januar 2019, sier han til Kyst.no.
Programvaren skal detektere de ulike mobile stadiene, samt voksne hunnlus med og uten eggstrenger. Breivik forteller videre at næringen ser at laserne fungerer godt som forebyggende tiltak i merdene gjennom hele livssyklusen til laksen.
- Da reduseres antall lusbehandlinger, slår han fast.
- Men for at noden skal virke optimalt, er det viktig at en oppdretterne har en pålitelig strømforsyning og internettforbindelse, slik at data kan lastes opp og oppdateringer for programvaren kan lastes ned.
- Viktig å ha troen
Breivik sier at økningen i bestillinger er en belønning for utholdenhet med prosjektet.
- Det er viktig å ha troen og stadig fortsette utviklingen, mener han.
Stingray Marine Solutions AS bygger på gründer Esben Beck sin patenterte idé fra 2010 for fjerning av lakselus ved bruk av kamerasyn og laser. I fjor feiret de fem års jubileum for konseptet.
Selskapet har de siste årene jevnt økt omsetningen og omsatte i 2016 for 32,6 millioner kroner. De endte likevel på minussiden.
- Det var en bedring i både omsetning i resultat i 2017, men vi har investert kraftig i teknologi og lusetelling, så vi havnet vel på en liten minus i fjor også, legger han til.
Han forteller videre at en lasernode koster mellom 337 500 til 387 500 per enhet i året, avhengig av om det er over eller under 10 enheter i selskapet. Det inngås da en 4-års serviceavtale på nodene, slik at Stingray garanterer for minst fire år levetid/oppetid.