– Vi har nådd store milepæler ved å slakte ut uten avlusing på flere merder
I Hardangerfjorden har Mowi redusert avlusing og oppnådd en superiorandel på 99 prosent på en stor del av fisken som de slaktet ut. Driftsleder Ove Myklebust sier dette er takket være målrettede tiltak og bruk av stor smolt.
Kvinnheringen Ove Myklebust (52) kjører grytidlig hver morgen til Årsnes fergekai, der han og sine driftsteknikere samles og kjører med båt ut til anleggene.
– Min rolle som driftsleder er for lokalitetene «Trommo», «Åkre» og «Høystein», som alle ligger i Sildafjorden, som er en del av Hardangerfjorden i Kvinnherad kommune på sør- og østsiden av Varaldsøy, forteller han til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.
Med 13 års erfaring i Sildafjorden, de to siste som driftsleder, har han opparbeidet omfattende kompetanse innen oppdrett. Ansvarsområdene hans spenner vidt, fra biologi, økonomi og logistikk til HMS, personalledelse og regelverk som NS 9415 og Nytek.
Tiltak som gir resultater
Myklebust trekker frem lokaliteten «Trommo» som et eksempel på vellykket drift, denne generasjonen.
– Vi satte ut én million fisk i mars fordelt på fem 200-meters merder. Store deler av fisken har ikke vært avluset. De målrettede tiltakene de siste årene har vist konkrete resultater for oss i denne generasjonen, sier han.
«Trommo» er en 3120-lokalitet, som tilsier at man kan ha 3120 MTB i anlegget. Hvert partallsår settes det ut fisk om våren.
– For to år siden flyttet vi lokaliteten lengre ut i fjorden for å forbedre gjennomstrømmingen og logistikken. Nå får vi bedre tilførsel av friskt vann og mer stabile strømforhold, forklarer Myklebust.
Tidligere var merdene organisert i to linjer, men disse ble justert til én enkelt linje lenger ut for å optimalisere forholdene for både fisken og driften.
– Flyttingen har gitt oss både bedre vannkvalitet, fiskehelse og mer stabile forhold.
Han forklarer videre at justeringene også har vært viktig for sikkerheten rundt brønnbåtoperasjoner.
– Brønnbåtene blir stadig større, og det var nødvendig å sikre at de kan operere uten risiko for grunnstøting. Dette er en del av vårt fokus på kontinuerlig forbedring, sier Myklebust.
Stor smolt og kortere produksjonstid
Å drive oppdrett i Hardangerfjorden som er tettpakket med oppdrettsanlegg, mener han kan være utfordrende.
– Det er derfor en stor milepæl for oss å kunne slakte ut flere merder med fisk uten avlusinger. Postsmolten som ble satt ut i vår kom fra Mowi sitt lukkede postsmoltanlegg i sjø som ligger på «Slåttenes» i Matre i Kvinnherad.
Mowi har satset tungt på stor smolt, og resultatene mener Myklebust har vært svært lovende.
– Postsmolten vi satte ut i år veide 950 gram, den største laksen jeg noensinne har vært med på å sette ut. Resultatene har vært svært gode, sier han.
Etter åtte måneder i sjø, besluttet Myklebust og Mowi at tre av merdene med laks på rundt fem kilo skulle slaktes ut.
– Fisken som ble slaktet ut i midten av november hadde en superiorandel på hele 99 prosent. Det er ganske ekstremt. Dette er de beste merdene jeg har vært med på å produsere å slakte ut i min karriere, sier han fornøyd.
– Lav dødelighet og god tilvekst
Fisken har ifølge Myklebust hatt en svært god tilvekst, og lav fôrfaktor hele produksjonstiden.
– Vi har også hatt en ekstremt lav dødelighet på denne generasjonen, og vi ser at Mowis satsing på å sette ut storsmolt i sjø begynner for alvor å bære frukter. Oppdrettskonsernet har investert mye i nye settefiskanlegg og ny teknologi, som vi føler begynner for alvor å gi resultater, sier han.
De to resterende merdene skal slaktes ut over nyttår. Denne smolten på rundt 500 gram kom fra Vågafossen settefisk i Vikedal i Rogaland.
– Å få såpass stor smolt i sjø som vi har hatt nå på 950 og 500 gram, er selvsagt annerledes enn hva vi var vant til før i tiden. Å korte ned produksjonstiden i sjø har vært en viktig og lur satsing for Mowi, mener han.