Avlusningsfartøyet er 42 meter lang og skal etter planen operere i det norske og skotske lakseoppdrettsmarkedet med oppstart for en av Norges største oppdrettere i midten av august. Foto: Green Sealice Solutions AS.

- Dette er som å vinne Premier League

Sørlandsk gründerselskap Green Sealice Solutions AS var en av de ti noske selskapene som kom til finalen i EUs forsknings- og innovasjonsprogram. Nå får de over 20 millioner i støtte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I samarbeid med investeringsselskapet Moment Holding AS og den norske lakseavlusingsbedriften Skamik AS har selskapet utviklet en løsning for mekanisk avlusing av laks som ifølge selskapet gir maksimal effektivitet med minimal belastning for fisken.

- Et nytt avlusningsfartøy er nå ferdigstilt og det nye skipet på 42 meter skal etter planen operere i det norske og skotske lakseoppdrettsmarkedet med oppstart for en av Norges største oppdrettere i midten av august, skriver Moment Holding AS i en pressemelding.

En av de fire heldige

Det var over 2 000 europeiske selskap som søkte midler gjennom EUs forsknings- og innovasjonsprogram, av disse var det kun 192 selskaper som nådde opp med sin søknad og kun 94 fikk finansiert sitt prosjekt. Totalt var det 66 norske søkere, ti av dem ble invitert til Brüssel, men bare fire norske prosjekter fikk finansiering.

Daglig leder i Green Sealice Solutions AS, Frode Ramvik, sier at dette er et viktig kvalitetsstempel for det nystartede firmaet.

- Vi er svært stolte over at ledende eksperter i laksebransjen og i EU mener at prosjektet vårt holder så høy kvalitet. Støtten gir oss muligheten til å satse enda mer offensivt og vil være med å løfte selskapet raskere ut i internasjonale markeder. Det har også vært verdifullt med oppfølgingen fra rådgiverne i Innovasjon Norge og vi ser fram til å fortsette dette samarbeidet, sier Ramvik.

Frode Ramvik, gründer i Green Sealice Solution AS. Foto: Green Sealice Solution AS.

Trangt nåløye

Eirik Lønning fra Innovasjon Norge som er nasjonalt kontaktpunkt for norske selskaper som mottar slik støtte fra EU mener at nivået i år var ekstremt høyt

- Søknadsrundene i 2019 var nok kanskje de tøffeste til nå. Ekspertpanelet ser både etter innovativ teknologi, forretningsforståelse, et team som kan sette dette ut i livet, og ikke minst et globalt markedspotensial. Dette er som å vinne Premier League for bedrifter med internasjonalt potensial.

Godt samarbeid

Ramvik er veldig førnøyd med å ha investeringsselskap Moment med på laget.

- Selskapet utøver aktivt eierskap i praksis. Uten disse guttene på laget som både medeiere, pådrivere og ikke minst kompetanse ville vi aldri vært i nærheten av å kunne tenke tanken på å skrive en så omfattende søknad engang, uttaler Ramvik. 

- Vår forretningsmodell bygger på at det finnes mange gode ideer, selskaper og flinke folk på Sørlandet, men at mange av disse enten ikke innehar vekstkompetanse eller har finansiell ryggrad til å vokse på egen kjøl. Vi har etter hvert opparbeidet oss et team bestående av ulik kunnskap og kompetanse som vi aktivt allokerer inn i våre 15 porteføljeselskaper hver eneste uke, sier daglig leder i Moment, Espen Tungesvik.

Moment har som mål å skape vekst, flere kompetansearbeidsplasser og større mangfold i Sørlandsk næringsliv. 

- Det er da vi her i sør på sikt vil evne å tiltrekke oss de klokeste hodene i landet» sier Tungesvik.

Det er andre år på rad et av Moment sine selskaper blir invitert til Brussel og denne gang gikk det hele veien til mål.