- Opplever å ikke kunne bekjempe PD
Frisk fisk: Barbro Klakegg fra fiskehelsetjenesten Åkerblå fortalte om utfordringen de hadde hatt i Møre og Trøndelag, der PD er sentral. - Vi opplever at vi ikke klarer å bekjempe sykdommen, sa Klakegg.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Barbro Klakegg fra Åkerblå tok for seg om utfordringene de har erfart fra fiskehelsetjenesten i Midt-Norge i løpet av fjoråret.
- Vi ser at lakselus fører til at andre utfordringer blir vanligere, som eksempelvis yersinose. I tillegg fører PDs yttergrense for SAV2 og SAV3 at det blir utfordringer for håndtering, sa hun.
I tillegg trakk hun frem at ILA-situasjonen i 2015-16 med utbrudd på Nordmøre, legger ekstra trykk på oppdretterne i området.
Bølgen
- Jeg ser på lus som en bølge som feier over oss hvert år, forklarte Klakegg.
Hun beskriver situasjonen for 2015 som problematisk i området.
- I 2015 klarte vi ikke å få ned lusenivået i løpet av vinteren, og vi fikk ingen effekt av våravlusningen. Da ble bølgen for stor og uhåndterlig. Da blir den ikke mulig å håndtere for noen.
Da var det heller ikke nok ikke-medikamentelle metoder opp og gikk, ifølge Klakegg.
- I 2016 har man hatt bedre kapasitet på ikke-medikamentell metoder, men for de som har det strammest, så er bølgen utfordrende.
Situasjonen nå midt i vinteren, opplyser hun har gjort at de er tilbake til nivåene de har hatt før 2015, men vær og temperatur påvirker muligheten til å behandle og håndtere fisken, som kan føre til at det blir spesielt utfordrende på denne årstiden.
- Lusen kan vi praktisk talt ikke gjøre noe med når været er dårlig, fastslo hun.
PD-grensen
En sentral utfordring sier hun er PD-sonen som i ti år har i vært Midt-Norges ytre grense.
- Vi kan ikke si at regelverket har klart å begrense PD i Nordmøre og i tillegg har noe av sykdommen spredt seg nordover.
Hun forklarte at de håndterer PD-grensene med blant annet strenge regler for transport, slakt og overvåkning.
- På tross av dette, opplever vi at vi ikke klarer å begrense sykdommen.
Hun påpekte at det også er ILA i området.
- Det kom først hos stamfisk på Nordmøre, og i 2016 kom sykdommern rundt Frøya på nyutsatt fisk. At det sprer seg i området, og hva som er årsaken til det, er det mye spekulasjoner rundt, sa Klakegg.