Fylkesmannen trekker tilbake dispensasjon til lokalitet
Fylkesmannen i Troms trekker tilbake dispensasjon til å etablere lakselokalitet på østsiden av Spildra i Kvænangen. Kommunestyrets vedtak fra november 2015 blir dermed omgjort.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Det var Marine Harvest som først fikk dispensasjon fra Kystsoneplanen til å etablere lokaliteten i november 2015, men vedtaket ble i ettertid påklaget av blant annet Miljøvernforbundet, Kvænangen fiskarlag, Sametinget, Spildra grendelag og Fiskarlaget Nord.
Fylkesmann Bård M. Pedersen skriver i sin redegjørelse nå at vilkårene for å etablere lokaliteten er ikke oppfylt.
- Vilkårene for å innvilge dispensasjon i medhold av plan- og bygningsloven § 19-2 er ikke oppfylt, ettersom den omsøkte dispensasjonen vil medføre en vesentlig tilsidesettelse av hensynene bak arealformålet «fiskeområde», som det omsøkte området er avsatt til i kystsoneplanen. Dette innebærer at dispensasjonssøknaden avslås, skriver Fylkesmannnen.
- Ville øke produksjonen
Ifølge vedtaket ønsket Marine Harvest å utvide produksjonen i området ved hjelp av denne lokaliteten, som først på bakgrunn av interessekonflikten med fiskerinæringen, samt at skadevirkningen av et eventuelt anlegg, ble fjernet fra forslaget til kystsoneplanen.
- Flere av høringsinstansene framholdt at en fullstendig konsekvensutredning ikke hadde blitt gjennomført, og at interessene omkring arealbruken ikke hadde endret seg etter at planen ble vedtatt. Aktørene fra fiskerinæringen viste til at om lag 90 fiskere benytter seg av området, og at dagens fiske utgjør en viktig næring for Kvænangen samt omkringliggende kommuner. Det ble opplyst om at det i området er stabile forekomster av reke, kveite, hyse, sei, brosme og breiflabb, og at området dessuten er gytefelt for torsk og reker. Ifølge høringsinstansene ville tiltaket innebære at fiskeriområdet ble begrenset, og i tillegg medføre dårligere framkommelighet for fiskefartøy.
- Ettersom hensynene bak kystsoneplanen vil bli vesentlig tilsidesatt ved en dispensasjon, finner vi ikke grunn til å vurdere nærmere hvorvidt fordelene ved tiltaket anses klart større enn ulempene etter en samlet vurdering. Vilkårene for å innvilge dispensasjon i medhold av plan- og bygningsloven § 19-2 er ikke innfridd i saken, og dispensasjonssøknaden avslås. Dette innebærer at kystsoneplanen må endres gjennom plan- og bygningslovens regler om planendring dersom det skal etableres akvakulturanlegg i det omsøkte området.
Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.