
– Kan gi store utfordringer for havbruket
Forskere varsler høy sannsynlighet for marine hetebølger langs norskekysten frem mot sommeren. Dette kan få store konsekvenser for havbruksnæringen, advarer Helene R. Langehaug, forsker ved Nansensenteret og Bjerknessenteret.
– Vi ser allerede nå at det er varmere enn normalt i store deler av de norske havområdene, og modellen vår viser høy sannsynlighet for marine hetebølger flere steder frem mot sommeren, sier forsker Helene R. Langehaug til Kyst.no.
Hun forklarer at marine hetebølger er som hetebølger på land – bare at de skjer i havet. Det vil si perioder på minst fem dager hvor temperaturen stiger godt over normalen for årstiden.
– Marine hetebølger kan vare mye lengre enn fem dager. Et eksempel på dette er sommeren i fjor, hvor kysten utenfor Nord-Norge og Barentshavet hadde ekstremt høy temperatur fra slutten av juli og helt ut i oktober.
Les også: Økende havtemperaturer krever nye løsninger
Betydning for havbruket

Langehaug peker på at hetebølger i havet kan få store konsekvenser – også for oppdrettsnæringen.
– Sommeren i fjor viste at hetebølger i havet kan gi store utfordringer for fisk og havbruk utenfor Nord-Norge. Det er derfor viktig å kunne varsle slike hendelser i forkant.
I tillegg til havbruk kan marine hetebølger påvirke tareskog og korallområder – viktige habitater for mange arter i havet.
– Foreløpig vet vi lite om konsekvensene av marine hetebølger i norske havområder, men vi ser at dette er noe vi må forstå bedre fremover.
Les også: Lusesituasjonen: – Noen mister kontroll
Varsler måneder frem i tid
Modellen Langehaug og kollegene bruker gir prognoser flere måneder frem i tid, og viser at både Barentshavet og Nordsjøen har økende sannsynlighet for ekstreme temperaturer i månedene som kommer. Nordsjøen har høy sannsynlighet i månedene april, mai, og juni, mens Barentshavet har høy sannsynlighet om sommeren.
– Men hetebølger varierer. Noen er kortvarige og intense, mens andre er langvarige og mindre intense. De varierer også i hvor dypt i vannsøylen de strekker seg, så det er vanskelig å si eksakt hvordan sommerens hetebølge blir.
Korttidsvarsling er også tilgjengelig. Tjenester som Copernicus Marine Service gir 10-dagers varsler, og det siste varselet for 19. april viser ekstreme temperaturer i store deler av Nordsjøen og Skagerrak.
Vil gjøre varselet nyttig for næringen
Nansensenteret og Climate Futures jobber nå med å forbedre både presisjon og anvendelighet av varslene, særlig med tanke på nytteverdi for havbruksnæringen og forvaltningen.
– Vi ser tilbake i tid og undersøker hvor godt modellen klarer å fange opp tidligere hetebølger. Målet er å utvikle varsler som er både treffsikre og nyttige for havbruket, forteller hun.
