Her vises forbudssonen for badebehandling, som lokalitet «Nordgjæslingan» ligger inne i.

Emilsen får 593 000 i gebyr etter lusebehandling

Oppdretteren straffes etter å ha brukt badebehandling i en forbudssone.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for vedtaket er at det i uke 19 i 2023 ble utført legemiddelbehandling mot lakselus på Emilsen Havbruk sin lokalitet «Nordgjæslingan», som ligger i en forbudssone for slik behandling.

Fiskeridirektoratet understreker at ved bruk av legemidler til badebehandling må behandlingen skje i brønnbåt, og behandlingsvannet må transporteres bort. Til tross for dette ble det gjennomført badebehandling med azametifos over hele lokaliteten, fordelt på fem merder.

– Forbudssonen er opprettet fordi området er et gytefelt for torsk, skriver Fiskeridirektoratet i dokumentet, som Kyst.no har fått innsyn i. Oppfølging av saken avdekket også mangler ved selskapets drift og internkontroll.

Selskapet har fire kommersielle tillatelser for laks, ørret og regnbueørret på lokaliteten.

Uenig med direktoratet

Emilsen Havbruk har tidligere informert Fiskeridirektoratet om at de er uenige i deres vurderinger i saken, spesielt med hensyn til størrelsen på overtredelsesgebyret.

Emilsen Fisk sitt kontor på Lauvøya i Rørvik.

Rørvik-selskapet har forklart at Barentswatch ble kontrollert under planleggingen av badebehandlingen, og hevder at det på tidspunktet ikke var markert noen forbudssone. Fiskeridirektoratet påpeker imidlertid at selskapet ikke har dokumentert denne påstanden, da det mangler skjermdumper eller annen bekreftende dokumentasjon fra Barentswatch.

Emilsen Havbruk oppgir at badebehandlingen ble utført for å ivareta fiskens beste på en miljømessig forsvarlig måte. De understreker også at miljøvurderingen ble utført av Aqua Kompetanse som en uavhengig tredjepart.

Robert Aakvik, produksjonsleder i Emilsen Havbruk understreker at behandlingen ble foretatt til fiskens beste.

– Denne rapporten er benyttet av samme selskap til å gjennomføre forsvarlighetsvurdering av behandlingen, hvor det ble konkludert med at behandlingen kunne gjennomføres, skriver Emilsen Havbruk.

Vil ikke klage på vedtaket

Robert Aakvik, produksjonsleder i Emilsen Havbruk, opplyser til Kyst.no at de tar vedtaket til etterretning, og sier de ikke kommer til å påklage denne saken videre. 

– Vi innser at vårt valg der fiskehelse sto i fokus, dessverre ikke samsvarer med regelverket. Vi har endret våre interne rutiner i etterkant av denne hendelsen og også gjort ekstern tredjepart oppmerksom på saken, for å unngå gjentakelse i fremtiden, kommenterer han.

– Er det korrekt at dere mener området var umerket som forbudssone på tidspunktet for behandlingen?

– I forkant av behandlingen ble Barentswatch kontrollert, og på daværende tidspunkt var det ikke markert forbudssone mot badebehandling. Yggdrasil ble derimot ikke sjekket, sier produksjonslederen.

Fra Emilsen Fisk i Ytre Namdalen.

– Må foregå i brønnbåt

I dokumentet fra Fiskeridirektoratet påpeker Emilsen Havbruk at de opplever at Fiskeridirektoratet fraskriver seg ansvar for oppdrettsfisken i saken, og de understreker at badebehandlingen ble utført for å ivareta fiskens beste.

– I denne saken er det brukt legemidler i et forbudsområde til tross for at det fremgår uttrykkelig av § 15 b.) at slik behandling må forgå i brønnbåt og at behandlingsvannet så må transporteres bort fra anlegget, skriver Fiskeridirektoratet på sin side.

Fiskeridirektoratet har dermed konkludert med at Emilsen Havbruk ilegges et overtredelsesgebyr på 593 100 kroner for brudd på akvakulturdriftsforskriften § 15b jf. § 5 og IK-akvakulturforskriftens § 5, tredje ledd, bokstav a og g.

Seniorrådgiver Alf M. Sollund i Barentswatch opplyser til Kyst.no at de henter data hver mandag fra Fiskeridirektoratet. Dessverre vises ikke historikk for disse, men kun siste versjon. Han kan derfor ikke si om forbudssonen viste i den aktuelle uken i 2023.