Fiskeindustri – med full kontroll på fukt og inneklima
Forskrifter eller veiledninger inneholder ingen konkrete krav til relativ luftfuktighet i matproduksjon. Men for mye kondens i produksjonslinjene for fisk og annen mat er ikke bra, hverken for matkvalitet, utstyr eller helse og trivsel for dem som jobber der.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Derfor er det kritisk både for produksjon og lønnsomhet å ha kontroll på relativ luftfuktighet inne i lokalene – tillegg til at vi selvsagt skal forsyne lokalene med riktig mengde friskluft.
Temperaturen inne i lokalene er naturligvis en viktig faktor, og for fiskeindustrien sin del har produksjonslokalene blitt kaldere og kaldere de siste årene. Et eksempel på det er sushi-produksjon med temperaturer fra 0 – 2 °C. I tillegg er relativ fuktighet i utgangspunktet høy i slike lokaler, blant annet fordi de tilføres mye fuktighet når produksjonslinjene vaskes minst en gang i døgnet.
Hva gjør man for å få kontroll over fukten, permanent?
Løsningen er å bruke industrielle avfuktere med avanserte styringssystem og sensorikk for å kontrollere fuktigheten i produksjonslokalet eller lageret. Da får vi verken ising eller kondens. Adsorpsjonsavfuktere tørker lufta ved å sende den gjennom en rotor med silicagel som adsorberer vannmolekylene i lufta. (Se faktaboks).
_________________________________________________________________________
Inkas nye foredlingsfabrikk på Lepsøy kalles Europas mest avanserte foredlingsfabrikk. Med rette. I en 5.500 kvadratmeter fabrikk der man foredler høykvalitetsprodukter av laks og ørret, teller detaljene. Kondensering og drypping av vann på produksjonslinjene er ikke akseptabelt. Full kontroll på fuktigheten i produksjonslokalet er avgjørende for produktkvalitetog HMS.
Og full kontroll på dette har Inka, gjennom installasjon av Cotes avfukter og et avansert styringssystem, der duggpunktet senkes til 15-20 minusgrader.
_________________________________________________________________________
Avfuktere krever selvsagt energi til å tørke lufta, men ofte kan den god del av energibehovet dekkes av tilgjengelig overskuddsvarme. Mange matprodusenter har overskuddsvarme blant annet fra kjøle- og fryselagre. Vår erfaring er at vi i snitt kan dekke om lag 70% av årlig energibehov til avfuktere med overskuddsvarme.
Mange bruksområder
Avfuktere er aktuelt for en rekke områder innenfor matindustri; lakseslakteri, haller med åpne kar, fileteringshaller og fryselagre er noen eksempler på slike. Løsningene blir best når man tenker på fuktighet fra starten, men det er også mulig å ettermontere avfuktere i lokaler som har fått problemer med fuktighet og kondens.
Kontakt oss i dag
F-Tech er spesialister på fuktkontroll.
Våre ingeniører hjelper deg med å analysere hva problemet ditt faktisk er, og å installere systemer som sikrer riktig fuktighet for deg, dine produkter – og ikke minst – dine ansatte.
Våre løsninger er også svært energieffektive.
- Les mer om praktisk anvendelse av avfuktningsteknologi fra F-Tech her: Matproduksjon med 100% fuktkontroll
Vi leverer komplette anlegg langs hele kysten.
Kontakt:
- Odd Olav Fosso – Tlf. 98298211
- E-post/web: info@f-tech.no – www.f-tech.no
- For mer informasjon, klikk her