Bedre kontroll med sår og lus

Sårinfeksjoner og lusebehandlinger forårsaker både dødelighet og nedklassing i norsk lakseoppdrett, men også redusert fiskevelferd som kan vare i lang tid for fisken. Spesielt sår er et stort velferdsproblem som ikke bare kan måles i dødfisk.

Driftsdata

  • Utsett i august 2022, 3 merder Stembiont™ Vital og 3 merder kontroll, 120-133 g.
  • All fisk fra samme settefiskanlegg, fiskegruppe, samme vaksine og like mange luselasere per gruppe (1-2 per merd).
  • Fisken ble ikke håndtert frem til juni 2023.
  • Én merd Stembiont™ Vital og én kontroll ble splittet og flyttet til nabolokalitet juni 2023 (9 og 18).
  • Lav dødelighet (<7,4%) i alle merder bortsett fra en kontrollmerd (18) som fikk høy dødelighet i april-mai etter en panikkreaksjon (predator).
  • 3 avlusninger høsten 2023; samme metode og tidspunkt alle merder.

Grunnlaget for en mer robust fisk legges i ferskvannsfasen. Forsterkning med probiotiske bakterier ( Stembiont™ Vital ) bidrar til å gi fisken et bedre utgangspunkt for å håndtere helseutfordringer i sjøfasen. For å få bedre kontroll med både sår og lus er det behov for å bruke kombinasjon av forebyggende tiltak, også biologiske. Biologisk forebyggende tiltak er noe Ellingsen Seafood ser behovet for å iverksette i større grad for å redusere biologisk risiko.

I denne kasusstudien har Ellingsen Seafood sett på effekten av Stembiont™ Vital mot sår og lus i merder med luselaser. Fisken ble satt ut i august 2022 på en lokalitet hos Ellingsen Seafood i PO9 (se boks med driftsdata). Lokaliteten har en historikk med mye lus, men har opplevd god effekt av luselasere. Ved oppstart slakt hadde fisken lav dødelighet, 4,9-6,8% akkumulert på merdnivå, hvor majoriteten av denne var knyttet til sårdødelighet første vinter i sjø. Fisken ble slaktet ut fra slutten av november 2023 til februar 2024 med en Superior-andel på 74-95%. og ifølge Ellingsen Seafood var dette et utsett som har gått jevnt over bra. Produksjonsdata, manuelle prøveuttak, sår- og lusedata fra luselaserne ble brukt til dokumentasjon av effekt.

God effekt av Stembiont™ Vital på sår og lus

Det ble gjennomført manuelle lusetellinger og sårscoringer på 57-64 fisk per merd 3, 8 og 13 måneder etter utsett. I tillegg ble det utført sårscoring basert på bilder fra luselaserne i januar og mars på 100 fisk fra alle merder.

Fisken begynte å få sår i desember 2022 til tross for at den ikke var håndtert eller hadde andre hendelser og andelen sårfisk var ikke nede på opprinnelig nivå før august 2023. Kontrollgruppen hadde høyest sårforekomst med drøyt 30% registrerte sårfisk på merdnivå fra luselaser. Manuell bildeanalyse viste at sårforekomsten sannsynligvis var høyere, men at den relative forskjellen mellom gruppene var lik det data fra luselaserne viste (42-48%, data ikke vist). Data fra bildeanalysen i mars viste at kontrollfisk hadde 46% statistisk signifikant høyere risiko for å få sår (p=0.01, Generalized linear mixed model fit by maximum likelihood). Resultatene fra prøveuttakene viste det samme bildet som sårdata fra luselaserne, en betydelig reduksjon i forekomst av sår (33-50%) i fisk med Stembiont™ Vital (figur 1 og 2). Manuelle prøveuttak viste i tillegg at det var en reduksjon i øvrige sårparametere som andel helede sår, antall sår, alvorlighetsgrad sår samt forekomst av kjevesår fra 31-91% (figur 2).

Stembiont™ Vital

  • Utsett i august 2022, 3 merder StembiontTM Vital og 3 merder kontroll, 120-133 g.
  • All fisk fra samme settefisk­anlegg, fiskegruppe, samme vaksine og like mange luselasere per gruppe (1-2 per merd).
  • Fisken ble ikke håndtert frem til juni 2023.
  • Én merd Stembiont™ Vital og én kontroll ble splittet og flyttet til nabolokalitet juni 2023 (9 og 18).
  • Lav dødelighet (<7,4%) i alle merder bortsett fra en kontrollmerd (18) som fikk høy dødelighet i april-mai etter en panikkreaksjon (predator).
  • 3 avlusninger høsten 2023; samme metode og tidspunkt alle merder.
Figur 1. Sårdata fra luselaser, 100 fisk pr merd per uke. Andelen sårfisk registrert var i snitt 41% lavere for fisk med Stembiont™ Vital. Merd 9 og 18 ble i juni flyttet til en nabolokalitet. Piler indikerer tidspunkt for manuelle prøveuttak.
Figur 2. Snitt sårscoring med STD på 57-64 fisk per merd (2 kontroll og 3
Stembiont™ Vital etter 8 mnd i sjø. Uttaket viste 31-91% reduksjon i forekomst av de ulike sårparameterne for fisk med Stembiont™ Vital sammenlignet med kontroll-gruppen.

Det var svært lite lus frem til august 2023. Merdplassering mellom gruppene med tanke på risiko for lus og oppsett med luselasere var lik. Prøveuttak etter 3, 8 og 13 måneder i sjø viste allikevel samme trend med i snitt 34% færre lus i merder med Stembiont™ Vital (figur 3). Ukentlige lusetellinger fra luselaser viste også i snitt 43% færre kjønnsmoden hunnlus fra utsett til oppstart slakt (figur 3).

Figur 3. Snitt lusetall av bevegelige og kjønnsmodne hunnlus fra prøveuttak på 57-64 fisk per merd (2-3 merder per gruppe) med STD ved ulike tidspunkt og snitt av ukentlige lusetellinger fra utsett til oppstart slakt (20 fisk per merd).

  • Familieeid oppdrettsselskap med 11 konsesjoner (8900 tonn)
  • Produksjon i 6 kommuner i PO9 med hovedkontor på Skrova
  • Har hele verdikjeden internt
  • Fokus på bærekraftig produksjon og optimalisering av biologi

Oppsummering av hovedfunn

· Ikke håndtert fisk kan også få betydelige sårproblemer som varer i lang tid.

· Det forebyggende tiltaket Stembiont™ Vital førte til redusert sårforekomst og alvorlighetsgrad (>30%).

· Det var i snitt >30% reduksjon av kjønnsmoden hunnlus i merder med Stembiont™ Vital -fisk på lave og høye lusenivåer.