Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Vibeke Blich/Skipsrevyen.

- Vi trenger nye løsninger for å vokse

Fiskeriministeren mener man bare har sett begynnelsen av havbruksnæringen i Norge. - Vi har et enormt potensiale om vi gjør de rette tingene, sier han til kyst.no. Det viktigste fremover mener Sandberg er satsingen på nye løsninger og teknologi så næringen kan vokse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Per Sandberg og flere andre i Nærings- og fiskeridepartementet har i sensommeren vært ute å besøkt ulike bedrifter og næringsaktører. Kyst.no har snakket med Sandberg om hvordan han opplever næringen.

- Jeg møter utrolig mye dyktige folk med sterk vilje og evne til å skape. Jeg sitter igjen med et inntrykk av en veldig framoverlent næring. Ja, det er gode tider, men det er ingen som tar det med ro av den grunn. Og så er det trivelige folk som ikke er redd for å si en ærlige mening. Det setter jeg pris på, sier Sandberg til kyst.no. 

God dialog

- Hvilke forhold bør næringen utvikle videre?

Per Sandberg ute på et av sitt første bedriftstbesøk som fiskeriminister. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Jeg merker meg at en av de store aktørene uttaler at vi bare har sett begynnelsen på oppdrettsnæringen i Norge. Det meste ligger foran oss. Det tror jeg de har helt rett i. Vi har et enormt potensiale om vi gjør de rette tingene. Det viktigste som skjer nå er den massive satsingen på teknologi. Vi trenger nye løsninger for å kunne vokse, sier Sandberg.

Fiskeriministeren sier han er blitt utrolig godt tatt imot og har lært enormt mye ute på bedriftsbesøkene.

- Når jeg har prioritert å reise såpass mye er det nettopp fordi det er viktig for meg å forstå hvordan ting virker der ute og få innspill på hva som kan forbedres. Så er det selvsagt ulike synspunkter på regjeringens politikk. Men jevnt over oppfatter jeg at vi har en god dialog og at vi er enige om målsettingene om at oppdrettsnæringen skal vokse og at det må skje på en bærekraftig måte.

Bremnesmodellen

I juni lyste regjeringen også ut "Bremnesmodellen" som tillater oppdretterne å ha en større biomasse stående i sjøen i en periode av året.

Les også: Slik blir prosessen med Bremnesmodellen

- Hvilke tilbakemeldinger du har fått på Bremnesmodellen? 

- Dette kom som et ønske fra næringen selv og utgangspunktet var sysselsetting. En jevnere produksjon gjennom vinteren var ønskelig for å unngå permitteringer. Det ønsket har vi imøtekommet gjennom variabel tillatt biomasse, forklarer Sandberg.

- Har noen søkt? 

- Det er fortsatt en liten stund til søknadsfristen, og erfaringsvis kommer søknadene når det nærmer seg. Jeg tror de fleste regner på hva som lønner seg for sin drift, sier Sandberg kort.

Søknadsfristen for Bremnesmodellen er første september, og innehaverne av tillatelsene får anledning til å endre MTBen i henhold tabell på Fiskeridirektoratets hjemmesider.