Mekanisk avlusing illustrasjonsfoto. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

FHF: Hvordan redusere antall behandlinger mot lakselus uten å øke lusetallene

Kunnskap fra et FHF-prosjekt kan bidra til å redusere behandlinger uten å øke lusetallene, kommer det frem i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Norsk Regnesentral har på oppdrag av FHF sett nærmere på hvordan ulike tiltak kan bidra til mindre behandling, både med og uten medikamenter, mot lakselus, det skriver FHF i en pressemelding. Ved hjelp av såkalte scenariesimuleringer, der historiske lusetall fra 32 oppdrettsanlegg ble benyttet som grunnlag. I en delrapport fra prosjektet vises det at ved et så enkelt tiltak som å telle lus på 20 laks i alle merder hver uke kan antall behandlinger reduseres med om lag 25 % i forhold til om det telles på 10 fisk i annenhver merd annenhver uke, forutsatt at tiltak settes inn merdvis hvis tiltaksgrensen passeres.

Hvis påslaget av nye lus reduseres med 50 % i en periode frem til første kjønnsmodne lus oppdages, kan antall behandlinger reduseres med 15 %. Med en kontinuerlig avlusingsmetode som gir en ekstra dødelighet på 5 % per dag for fastsittende lus, kan antall behandlinger reduseres med 70 %. Simuleringene antyder også at en ekstra streng lusegrense om høsten faktisk kan bidra til en liten økning av antall behandlinger. Alle modellparametrene estimert ut fra reelle, fullskala produksjonsdata, sammen med grunnleggende kunnskap om lakselus fra kontrollerte laboratorieforsøk.

- Det verktøyet som er utviklet her viser tydelig at det er mulig, med relativt enkle tiltak, å redusere antall behandlinger mot lus til dels betydelig. Hvis alle anlegg i et område gjør det samme vil antagelig effekten bli enda større, sier Kjell Maroni, fagsjef havbruk og miljø i FHF, som følger opp prosjektet.

Se mer om prosjektet og rapporten her

  • Resultatene fra prosjektet vil bli presentert i mer detalj under Frisk Fisk konferansen i Bergen 2.-3.februar.