ANNONSØRARTIKKEL

Genetiske fremskritt legger grunnlaget for robust laks og bedre fiskevelferd

Benchmark Genetics lanserte i 2024 en optimalisert produktportefølje av lakserogn.

Den nye produktporteføljen er basert på en ny seleksjonsmodell hvor det legges større vekt på de viktigste egenskapene hvor genetikk har stor effekt. 

Sterkere seleksjonsintensitet gir et genetisk fundament med potensial for høyere ytelse enn tidligere. SalmoPrime® er selektert for sterk tilvekst og ekstra sterk motstand mot IPN, i tillegg til balansert seleksjon for motstand mot CMS PD, Lus og ILA, og lavere risiko for tidlig kjønnsmodning. 

To premium-produkter SalmoBoost® og SalmoRobust® har ytterligere styrket seleksjon for tilvekst og CMS i tillegg til basisegenskapene. SalmoRAS® er spesielt utviklet for landbasert produksjon, og SalmoTailored® er et skreddersydd produkt som kan utvikles etter kundens egne spesifikasjoner.

Vi arbeider målrettet for høyere produktivitet, bedre lønnsomhet, forbedret fiskehelse og -velferd til fordel for kundene våre.

Innenfor oppdrettsnæringen står genetikk sentralt i utviklingen av en sterk og sunn laksebestand. Den siste vitenskapelige utviklingen blir omgjort til kommersiell praksis, noe som lover godt for både ytelse og fiskevelferd. I 2024 ble en optimalisert seleksjonsmodell tatt i bruk, og ifølge Ross Houston, Director Genetics and Innovation i Benchmark, er resultatene allerede lovende.

– Den nye seleksjonsmodellen vi innførte i 2024, har et høyere potensial for vekst både i ferskvann og sjø, samtidig som den styrker laksens motstandskraft mot sykdommer som IPN (infeksiøs pankreasnekrose) og CMS (kardiomyopatisyndrom), sier han etter en vellykket lansering av deres nyeste produktlinje for lakserogn tidligere i år.

Selskapet forventer en økning i både tilvekst og robusthet hos fisken som følge av den optimaliserte metoden. De ser med spenning frem til å følge hvordan de nye produktene av lakserogn, kalt SalmoPrime, SalmoBoost og SalmoRobust, vil prestere i markedet.

Et av de mest spennende aspektene ved denne utviklingen er bruken av de nyeste innovasjonene innen genetikk og kryokonserveringsteknologi. Dette har gjort det mulig å intensivere seleksjonen på de egenskapene som betyr mest for oppdretterne – alt fra rask tilvekst og sykdomsresistens til generelt god fiskehelse.

– Vi er nå i stand til å sikre at laksen vi leverer til oppdrettere er bedre tilpasset de viktigste utfordringene hvor genetikk har effekt, noe som både styrker produksjonen og forbedrer fiskevelferden, forklarer han.

Denne tilnærmingen til lakseavl er et positivt tiltak for oppdrettsnæringen, der genetiske fremskritt kan bidra til mer bærekraftig produksjon og forbedret fiskevelferd på lang sikt.

Ross Houston, Director Genetics and Innovation, Benchmark

Eggets DNA er kjernen i våre leveranser

Rognkornet er vår emballasje og eggets DNA er kjernen i våre leveranser.

-Våre programmer anvender en kombinasjon av konvensjonell genetikk og nye genomiske metoder, for å identifisere individer som vokser raskt og har motstandsdyktighet mot gitte sykdommer og parasitter. Disse individene brukes som foreldre i hver ny generasjon for å forbedre avlskjernen og tilby rogn som presterer bedre i utfordrende produksjonsmiljø, forteller Ingunn Thorland, Leder for avlsprogrammet i Benchmark Genetics Norway.

Fiskens avlsegenskaper blir målt og scoret individuelt på minst en av foreldrene ved å bruke følgende metoder: Geonomisk Seleksjon (GS), Quantitative Trait Loci (QTL) eller Individuell Estimert Avlsverdi (EBV).

Til produksjon av rognprodukter brukes hanfisk direkte fra avlskjernen, slik at kundene våre får genetiske egenskaper fra den nyeste generasjonen stamfisk. Disse individene er registrert med data ned på DNA-nivå. For hunfisklinjene brukes informasjon om foreldrene i seleksjonen. Slik sikrer vi at vi har informasjon om genomet til både mor og far for egenskaper som inngår i produktene, slik som IPN QTL, og at det overføres til avkommet.

Ingunn Thorland, Breeding Manager, Benchmark Norway, innfører ny seleksjonsmodell fra 2024 som gir forventninger om løft i tilvekst og robusthet.

Kryokonservering - en innfrysningsteknologi for melke som sikrer høy kvalitet hele året.

Benchmark Genetics disponerer tre kryokonserveringslaboratorier i henholdsvis Norge, Island og Chile i tilknytning til de tre avlsprogrammene for laks som er lokalisert i disse landene. Slik sikrer vi tilgangen på innfryst melke fra hanfisk med høy genetisk verdi uavhengig av når rogna skal befruktes gjennom året. Tidligere var vi avhengig av at de beste hanfiskene modnet når rogna til gitte kundeordrer skulle befruktes. Gjennom kryokonservering har vi tilgjengelig materiale til ordrer når som helst gjennom året, også utenfor sesong. En slik biobank er også en god sikring for både oss og våre kunder. Om noe uforutsett skulle skje med stamfiskgrupper, har vi likevel melke tilgjengelig på lager som kan erstatte fiskegrupper og individer som går ut.

Rosana Estevez, Salmon Ova Quality Manager, Benchmark Genetics Iceland har vært ansvarlig for et stort forskningsprosjekt for optimal inkuberingstemperatur.

Inkuberingstemperatur er essensiell for optimal organutvikling

Med stamfiskproduksjon i landbaserte anlegg kan vi styre temperatur og lys i karene som fisken går, og få til naturlig kjønnsmodning når som helst i året, også utenfor det naturlige vinduet for modning. Vi har også mulighet til å styre temperatur under inkubering og nyere forskning viser at en temperatur mellom 2 og 6 grader kan være optimalt for fosterutviklingen, gi bedre overlevelse og velferd.

Det starter med gode gener

Valg som gjøres på genetikkstadiet har stor påvirkning på optimal vekstrate, produksjonstid og motstandsdyktighet for parasitter og sykdommer i en oppdrettssyklus. Ytelsen til en laks er sterkt knyttet opp til det genetiske potensialet i rognkornet, uansett hvilke forhold den blir utsatt for i produksjon. Derfor er ikke rogn, bare rogn.

- I tillegg til et solid genetisk fundament, er rognkvalitet, biosikker, sykdomsfri rogn, leveringssikkerhet hele året og tett kundeoppfølging sentralt for gode resultater videre i verdikjeden.

Kate F. Stenerud Commercial Director, Benchmark: Vi setter kundene i sentrum og presise leveranser og oppfølging er prioritet i vårt kommersielle arbeid, uttaler den kommersielle direktøren for laks, Kate Furhovden Stenerud med entusiasme.

Gode ringvirkninger

Det genetiske utgangspunktet er viktig for laksens evne til å tåle utfordrende omgivelser i sjø og på land. Benchmark skaper genetiske forbedringer som bidrar til å ta ned biologisk risiko, øke produktiviteten og som gir gode ringvirkninger til både økonomisk utbytte og fiskehelse og -velferd.

-Benchmark Genetics investerer betydelige beløp hvert år i forskning og utvikling. Med etablerte avlsprogrammer i Norge, Island og Chile kan vi tilby et solid genetiske fundament for lakseoppdrett, sier Birgitte Sørheim, Marketing Director i Benchmark.

Birgitte Sørheim, Marketing Director Salmon, Benchmark: - For å være en foretrukket samarbeidspartner og leverandør til oppdretterne, investerer vi i forskning og utvikling, biosikre anlegg for stamfisk og inkubasjonssentre for produksjon av høykvalitets lakserogn.