Jakter årets sjømatkokk 2018
Årets sjømatkokk skal arrangeres i Bergen senere i år, og nå er konkurransereglene klar og menyene kan settes sammen. Arrangørene er ute etter seks deltakere som skal kjempe om den gjeve prisen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Årets sjømatkokk er en nasjonal kokkekonkurranse som arrangeres årlig i Bergen av Matarena og Bergen kokkenes Mesterlaug, og ble etablert i 2003. Målet med konkurransen er å fremme bruken av Norsk Sjømat.
Ole Alexander Epland er utdannet kokk og jobber til daglig som Kjøkkensjef for Scandic Ørnen i Bergen, og er med å arrangere Årets sjømatkokk konkurransen i samarbeid med Matarena.
- Denne konkurransen skal lokke dyktige kokker fra hele landet til å delta, der vi ønsker å utfordre dem til å lage kreative retter av kjente og ukjente arter fra våre farvann. Vi ønsker hvert år å ha seks deltakere. Utvelgelsen foregår ved at deltakerne sender inn sitt menyforslag før de beste menyene blir trukket ut av en anonym jury. Det som kreves av deltakerne er at de har fagbrev som kokk, opplyser han.
- Er du glad i en utfordring og synes det er gøy å konkurrere? Da er dette muligheten for deg! Her får du vist dine ferdigheter og lekt med din kreativitet blant kokkekollegaer fra hele landet, skriver arrangøren i invitasjonen til landets kokker.
Viktig partner
Norges Sjømatråd er en viktig samarbeidspartner for konkurransen, ettersom de jobber med markedsføring av norsk sjømat, både nasjonalt og internasjonalt.
- Konkurransen skal blant annet bidra til å fremme norsk sjømat og bidra til at kokkene ser mulighetene med våre fantastiske råvarer. Det er derfor viktig å ha Sjømatrådet med på laget for å gjennomføre konkurransen på et høyt nivå og fange nasjonal interesse. Det er tross alt Årets Sjømatkokk som skal kåres, sier Alexandra Angell i Matarena.
Skal lage street food av ulik sjømat
Det skal lages 3 typer Street Food-retter av sjømat. Deltakerne skal sende inn oppskrift på to av rettene basert på: 1 x kveite - 1 x reker eller råreker. Den siste retten lages ut fra en såkalt “Mystery basket” som utleveres på konkurransen.
Epland sier at årsaken til at konkurransen i år skal bruke kveite og reke som råvarer, er fordi de ønsker å utfordre deltakerne til å lage norges beste street food rett av denne typen sjømat.
- Et poeng er at råvarene også kan kjøpes inn av vanlige forbrukere, men og litt i samsvar til Norges sjømatsråd sin profil 3 i uka.
Deltagerne skal også lage en tredjerett, men hvilken ingrediens de skal bruke er hemmelig og de vil ikke få vite dette før konkuransen er i gang.
Råvarer utover hovedråvarene tar deltagerne med selv. Deltakerne får 30 minutter til planlegging av ”Street Food” rettene før konkurransestart. De starter med 5 minutters intervall og konkurransetid er 3 timer til ”Street Food” rettene serveres samlet fra hver enkelt deltaker. Rettene serveres til 4 dommere + 6 smaksprøver.
- Vinneren av Årets Sjømatkokk 2018 vil motta en gavesjekk på kr. 15 000.- fra SR-Bank, sammen med heder og ære, opplyser Epland.
Vil ha deltagere fra hele landet
Oppgaven til konkurransen er nettopp kommet ut, så Epland påpeker at kokkene ikke har fått anledning til å skrive ferdig sine menyer enda, og sende de inn. Men de håper på mange deltagere fra hele landet. Aldersgruppen til de påmeldte sier han varierer i alt fra 20-35 år.
Konkurransen gjennomføres fredag 31. august under Bergen Matfestival på Koengen i Bergen.