Fiskeriminister Per Sandberg åpnet Bergen Matfestival 2017, og fikk smake på flere fiskeretter laget av kokkeelever på Sandsli videregående skole. Foto: Katarina Berthelsen

Fiskeriministeren åpnet Bergen Matfestival

Fredag startet den tre-dager lange Bergen Matfestival ved Bergenhus Festning. Fiskeriminister Per Sandberg åpnet festivalen og var svært glad for at det også var laget en egen festival for barna, der fokus på sjømat er på agendaen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Per Sandberg åpningstale til festivalen tok for seg hvorfor sjømat i Norge er, og vil fortsette å være, viktig for landet vårt.

Sandberg ønsker at vi som sjømatnasjon skal kunne levere mer fisk fremover.

- Norge er verdens nest største leverandør av sjømat etter Kina. Hver dag spises det 34 millioner måltid med norsk sjømat i 146 forskjellige land. Alle jobber for at dette tallet skal bli høyere fremover, som skal kunne sees ved økt aktivitet langs kysten og flere arbeidsplasser.

- Norsk sjømat er sunn, trygg og kan gi alle som spiser den en bedre helse, legger han til. 

Les mer om festivalen her. 

Ministeren oppfordret også til bruke muligheten til å høste mer fra havet fremover. Bruke hele fisken, og lære å spise tang og tare, noe som også er tema for festivalen i Inspirasjonsteltet på området.

Egen festival for barna

Fiskeriministeren var også glad for at barna fikk sin egen matfestival denne helgen, og etter åpningstalen fikk også barna stille Sandberg spørsmål.

De lurte på om vi burde være bekymret for at det skal være mindre fisk i havet som en konsekvens av global oppvarming. 

Ministeren svarte at han tror ikke vi skal være så bekymret for dette i Norge.

- Blant annet her i Bergen sitter noen av landets fremste forskere med betydelig kompetanse på akkurat dette. I tillegg er vi som nasjon i verdensklasse når det gjelder å ta vare på fiskebestandene våre. Klima vil selvfølgelig gi en større utfordring i forhold til det vi høster på i dag. Samtidig henter vi bare ut 2-3 % av det vi har mulighet til, i forhold til mat og arter hentet fra havet. I Norge eksporterer vi 61 ulike arter, men nye arter vil komme på bordet.  Vi er ute etter mer kunnskap, og derfor bruker vi mye penger på forskning, for å ta vare på det vi har.

Kyst.no spurte Per Sandberg om hva han synes er det viktigste med en slik festival, i forhold til sjømatnæringen i Norge?

Han svarte at dette var fokus, fokus på sjømat.

- I tillegg bidrar det til å inspirere, og vise frem mangfoldet. Det er gledelig å se så mye folk. Vi ønsker å synliggjøre sjømaten, for vi er alle opptatt av at flere skal spise sjømat, sa Sandberg til slutt.

Åpningen ble avsluttet med smaksprøver fra havet, laget av elever ved Sandsli videregående skole.