- Laksehjemmet kan snu opp ned på lakseproduksjonen
Fishfarming Innovation som utvikler merder i betong skriver de kan snu opp ned på måten oppdrettsnæringen håndterer avfall og bekjemper sjukdom og lakselus.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Mapei har bidratt med kompetanse og produkter for å utvikle den unike betongresepten som gjør det mulig.
– Vi har jobbet med ideen om et lukket oppdrettsanlegg i betong siden 2010. Hovedmålet er å bekjempe problemer med blant annet rømming og lakselus. Derfor har vi bygd en pilottank på 1000 m3 (red.adm: Salmon Home no 1) som vi tester på Smøla, forklarer Per Helge Pedersen i Fishfarming Innovation AS.
- Les også: Sjøsetter “Salmon Home no 1”
Selskapet melder at ved å hente erfaring fra byggenæringen, ønsker de å overføre kompetanse fra marine konstruksjoner og skape bærekraftige løsninger for fremtidens havbruk. Hovedeier er entreprenørselskapet Betonmast, og med på laget har de noen av landets skarpeste hjerner innen området, inkludert Dr. Techn. Olav Olsen, NTNU og SINTEF.
– Tradisjonell not gir problemer med både lakselus og annen sjukdom, rømming og ikke minst alt avfallet. I en lukket betongtank blir det aldri lus, vi kan holde en jevn temperatur og strøm som gir bedre vekst på fisken, og ikke minst kan vi samle opp avfallet og benyttet det som en ressurs, mener Pedersen.
Laksen vil vokse fra 100 gram smolt til 5,5 kilo på 12 måneder, en reduksjon i produksjonstid på 50 prosent. Avfallet vil bli benyttet som brennstoff hos Norcem. Prosjektet er støttet av Innovasjon Norge, Norges Forskningsråd og Averøy næringsfond. For å lage gode nok tanker samarbeider Fishfarming Innovation med Mapei, som bidrar med tilsetningsstoffer, stålfiber og unik kompetanse på tvers av egen organisasjonen.