- Nytt lyskonsept godt mottatt av røkterne
Med et lyspunkt pr merd har de som jobber på merdkanten fått en langt enklere jobb i den daglige driften. Det skriver Bio Marine i en produktsak fra selskapet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lys er er viktig for fiskevelferd og med på å sikre kvaliteten på fisken. Lys er blitt et standard opplegg i de fleste sjømerder, men på grunn av størrelsen på merdene er det ofte nødvendig med et stort antall lamper.
Firma Bio Marine i Surnadal har imidlertid tatt fram en ny lysekrone, og opplever for tiden stor interesse for produktet.
- Først var kundene skeptisk til et lys pr merd, men mange gikk med på å teste ut konseptet i fjor, i liten skala, sier Svein Kr. Svengaard, daglig leder for Bio Marine, som i løpet av et halvt år har levert nye lysekroner til mer enn 100 merder. Det sier han i produktsaken.
Ifølge Svengaard har alle som har testet ut den nye lystypen innen et år etterpå bestilt lys til et større antall merder.
- De som arbeider med driften av sjømerder sier at det letter det daglige arbeidet og reduserer den totale arbeidsbelastningen. Et lys istedet for 5-6 lys, som ikke er uvanlig idag, reduserer antall enheter betydelig i merdene som etterhvert har mye annet utstyr i tillegg, sier Svengaard.
Budskapet har ifølge selskapet spredt seg utover landegrensene. Fra Island har det nylig kommet en bestilling på et drøyt dusin lysekroner fra en stor aktør.
- Det ser ut til at ryktet har spredd seg. Mange sier de er blitt direkte imponert over lyset da de fikk satt det i merdene. Kun et lys pr merd er jo en revolusjonerende ide, og som vi mener har framtiden for seg. Dette forenkler dessuten logistikken med innkjøp, drift og lagring, sier Svengaard.
Lysekronen det dreier seg om er en ny norskutviklet løsning med en lysstyrke som aldri tidligere har vært brukt i oppdrett. Den er basert på LED og gir totalt 2500 Watt. Målinger utført av Havforskningen dokumenterer at lyset spres godt i vannmassene.
- Sjøvann fungerer som en spredelinse, derfor fordeler lyset seg på en annen måte enn i luft, det nyter fisken godt av, sier Svein Kr. Svengaard, daglig leder for Bio Marine.