Doktorgrad viser at trær godt kan bli laksefôr
Ingeniør Sandeep Sharma valgte bort forskningsjobben i et stort oljeselskap i India for en doktorgrad ved NMBU på fiskefor med råstoff fra gran og tare.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Rett før sommeren disputerte han med avhandlingen «Production of microbial protein from brown seaweed and spruce wood and its use as a novel feed ingredient in aquaculture»
Til en sak på NMBUs nettsider forteller han i 2014 søkte på et PhD-stipend i Norge, linket til BIOFEED-prosjektet ved NMBU.
Hovedoppgaven i doktorgradsarbeidet var å undersøke nye veier å produsere mikrobielt protein for et nyskapende fiskefôr basert på gran og tare.
Hovedkonklusjonen fra Sharmas PhD-arbeid at brunalger og gran absolutt kan brukes til å produsere proteinrik gjær til bruk i laksefôr.
Ikke blitt gjort før
- Sharmas forskning viser at Norske bio-resurser kan redusere vår avhengighet av importerte soyabønner og fiskemel fra land som Brasil, Peru og Kina, sier hans hovedveileder, professor Svein Jarle Horn til NMBU.
Horn påpeker de viktigste resultatene som har kommet ut av Sharmas PhD har ikke vært enkle å oppnå.
- Hans avhandling var et “Proof of Concept” (PoC), noes om betyr at det ikke hadde vært gjort før. Han startet med nesten blanke ark, sier veilederen.
Sharma bekrefter det ikke bare var enkelt.
- Min hovedutfordring var mangel på kunnskap om tang og tare innen feltet bioprosessering. Før man kan finne ut hvordan man kan ekstraherer ulike forbindelser ut av tangen og hvordan man kan bruke dem i produksjonen av mikrobielt protein, måtte jeg bestemme den kjemiske oppbyggingen, sier han.
Lokalmat
Sharmas arbeid er en del av BIOFEED-prosjektet som bruker avansert bioraffineringsteknikker for å utvikle nye fôrresurser for laksefôr, som ikke brukes som menneskemat.
Prosjektleder for BIOFEED og leder av SFI-en «Foods of Norway» professor Margareth Øverland har tidligere uttalt på kyst.no at det er viktig å erstatte råvarenen i fiskefor med noe som ikke spises av mennesker.
- I 2050 vil vi være ca ni milliarder mennesker på jorden. Det vil kreve mer mat. Derfor må en vekst i fôrproduksjonen til laks basere seg på råvarer som ikke er beregnet til mennesker, sa Øverland.
Hun har også fortalt at man ser gode vektsresultater hos laksen med fôret.
– Ikke bare liker fisk og dyr det nye trebaserte produktet, det ser ut til at de vokser fortere og trives bedre enn når de spiser vanlig, konvensjonelt fôr, sa hun.
Hun understrekte at nå har man både teknologien og man kjenner metoden.
- Mulighetene er store hvis vi våger å satse. Får vi dette til i stor skala, kan Norge skape store verdier basert på skogen vår, som er en grønn og fornybar ressurs, sa Øverland.