Smøla reduserer utslippene med over 50% med biogassanlegg
Smøla klekkeri og settefisk produserer 300.000 kWh pr. år med biogass fra fiskeslam. Reduserer utslippene med over 50%.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Smøla Klekkeri og Settefiskanlegg (SKS) har i flere år arbeidet med FoU-prosjekter for å redusere utslippene til sjøen fra smoltanlegget på Smøla.
- Vi ønsker å se helheten i rensingen, sier prosjektleder Ingolf Lie i en pressemelding fra selskapet.
Bruker avfallet til energiproduksjon
- Vi vil ikke bare samle opp slammet for så å bruke mye energi for å frakte det over lange avstander for evt. å brenne det verdifulle avfallet eller deponere det. Vi vil redusere utslippene til sjøen og utnytte avfallet som en ressurs lokalt. Etter flere lovende FoU-prosjekter i mindre skala sammen med ledende FoU-institusjoner startet vi for to år siden byggingen av en biogassreaktor her på anlegget i Aunvågen sammen med Sterner AS. Prosjektet er organisert som et IFU-prosjekt (industrielt forsknings- og utviklingsprosjekt), støttet av Innovasjon Norge, sier Ingolf.
Slam fra settefiskanlegg inneholder en rekke kjemiske komponenter som er av interesse og har betydning for anvendelse. Utslipp av fortynnet slamholdig vann med rørledning til en god resipient, kan være klimamessig gunstig sammenlignet med lagring og transport til et sentralt biogassanlegg men da går jo mye av vinningen opp i spinningen.
- Dersom vi lykkes, og nå ser det både lovende og stabilt ut – vil biogassanlegget oppfylle vilkårene for å rense avløpet vårt også ved en økning av produksjonen opp til 5 millioner smolt årlig, sier Ingolf.
På det beste kan anlegget ta unna 300 kg slam (100% tørrstoff) i døgnet. Anlegget har til nå vært oppe i en kapasitet på 160 kg i døgnet, og med modifikasjoner prosessmessig som nå gjøres regner vi å kunne nå målet om å ta unna 300 kg i døgnet.
ABR reaktoren drives kontinuerlig og når biogass og biorest tappes ut fylles det på med nytt slam. Prosessen går automatisk og krever lite bemanning. Siden dette er et FoU prosjekt er det nødvendig å ta mange prøver og analyser. Resultater sendes til Sterner som følger nøye med i utviklingen av anlegget. Prosessingeniør Natalia Nikolaieva fra Sterner er ofte på Smøla for å følge opp utviklingsprosjektet.
Utviklingskonsesjoner
Biogassanlegget vil ikke bare løse utslipps- og energiutfordringene for settefiskanlegget. Reaktoren vil inngå som en viktig del i flere av prosjektene og selskapene som klekkeriet samarbeider med. Nekton Havbruk som produserer postsmolt i en FoU-konsesjon, vil på sikt samle opp avfallet og produsere biogass. Pure Farming som har søkt 6 utviklingskonsesjoner under konseptet WFF (Welfare Fish Farming) vil benytte biogassteknologien i sitt energinøytrale konsept med full kontroll med lakselus.
Prinsippet bak produksjon av biogass (metan) er anaerob omsetning av organisk materiale ved hjelp av anaerobe bakteriekulturer. Prosessen foregår i oksygenfritt miljø. I tillegg til biogass (metan) dannes også en biorest, som er et materiale som inneholder næringsstoffer og som gjør det anvendbart som jordforbedringsmiddel eller substrat for gjødselprodukter. Foreløpig slippes dette ut i resipienten. Biogass kan anvendes som erstatning for fossilt drivstoff.