Alexander Mørch skal gjennomføre en master knyttet til å forstå hvordan Turbolift påvirker vannkvaliteten i merdene. På bilder måler han totalgassmetning.

Tar master om potensialet i airlift

Alexander Mørch, masterstudent ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), er i gang med en masteroppgave som utforsker bruken av dypvannsløfting for å forbedre vannkvaliteten i oppdrettsmerder.

Publisert Sist oppdatert

Mørch vil ta for seg effekten av dypvannsløfting spesielt i merder utstyrt med luseskjørt, her hvordan lokale forhold, som tidevann og kyststrømmer vil påvirke effekten av dypvannsløfting. 

Målet er å kunne klarlegge det fulle potensialet for airlift-systemet Turbolift i kommersiell oppdrett av matfisk. 

Turbolift og lignende airlift systemer er utviklet for å opprettholde et gunstig miljø i merdene, spesielt innenfor skjørtsonen. Om sommer og høst, når sjøtemperaturene stiger, blir oksygenmetning avgjørende for god appetitt og vekst hos laksen. Luseskjørt kan imidlertid begrense tilførselen av oksygenrikt vann, noe som kan skape store velferdsproblemer for fisken. Dette tvinger ofte oppdrettere til å fjerne skjørtene midlertidig for å øke oksygennivåene, men dette åpner opp for at lakselusen kan trenge inn i merden og dermed blir det et behov for avlusning. 

Målet med dypvannsløfting er å opprettholde god vannkvalitet slik at luseskjørtene kan beholdes på, noe som reduserer avlusningsbehovet og bidrar til bedre fiskevelferd, lavere dødelighet og en mer stabil fôringssyklus.

Dypere forståelse av effektene

Alexander vil analysere nøkkelparametere som totalgasstrykk, salinitet, oksygenmetning, strømforhold og temperatur for å forstå hvordan Turbolift påvirker vannkvaliteten i merdene. 

Han påpeker viktigheten av grundige tester av ny teknologi for å oppnå en dypere forståelse av de faktiske effektene. 

- Denne tilnærmingen krever omfattende datainnsamling og detaljert testing i samarbeid med oppdretter. Testing blir utført på flere lokaliteter for å sikre at resultatene er representative og kan gi en helhetlig vurdering av hvordan dypvannsløfting påvirker vannkvaliteten under ulike forhold, sier han.

- For å møte utfordringene oppdrettere står overfor daglig, er det avgjørende at vi tar oss tid til å utforske nye produkter og løsninger i detalj, legger han til.

Odd Ivar Lekang, professor ved NMBU

- Avgjørende med samarbeid

Oppgaven er et samarbeid mellom NMBU og Bio Marine og Mørch regner med å ha oppgaven ferdig i løpet av våren 2025.

Odd Ivar Lekang, professor ved NMBU, understreker at samarbeid mellom universiteter og privat sektor er avgjørende for å møte fremtidens utfordringer innen akvakultur. 

- Ved å kombinere forskning og industriell erfaring kan nye løsninger raskere tas i bruk, særlig innen bærekraftige produksjonsmetoder og ressursoptimalisering. Dette partnerskapet fremmer innovasjon og kan bidra til mer effektive og miljøvennlige løsninger, som er nødvendige for å håndtere globale utfordringer som klimaendringer og økt matproduksjon, sier Lekang.