– Må forvente en reduksjon i uttaket av fisk i første halvår
Havbruksdirektør Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge, sier til kyst.no at oppdretterne må forvente en reduksjon av uttaket av fisk i første halvår av 2016.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Vi var veldig spent i forhold til uttaket mot jul. Det var begrenset mengde fisk tilgjengelig, og spørsmålet som ble stilt i Sjømat Norge sitt Produksjonsforum var i hvilken grad slaktepotensialet til våren ville bli «spist opp». Nå ser vi at uttaket av fisk har holdt seg på 2014 nivået. Dette medfører at vi må forvente en reduksjon i uttaket av fisk 1. halvår. Beholdningstallene viser at antall 2014G er fem prosent lavere enn antallet 2013 G på samme tid i fjor, sier Grøttum til kyst.no.
På generalforsamlingen til Sjømat Norge ble det vedtatt at det bør være mulig med en noe større biomasse inn mot nyttår, som igjen må trappes ned igjen mot en normalt nivå. Dette er tatt opp ved flere anledninger med den forrige politiske ledelse i Nærings- og fiskeridepartementet uten at de var villig til å se på en slik ordning, opplyser Grøttum.
- Med en ny politisk ledelse vil det være naturlig å forsøke å få gjennomslag for vedtaket fra generalforsamlingen. Den løsningen som er foreslått vil medføre at selskapene i større grad vil planlegge å ta med seg biomasse over til 1. halvår, og med det redusere muligheten for at vi kommer i den situasjonen vi nå ser. Selv om dagens biomassesammensetning kan foreklares ut fra flere forhold, sier havbruksdirektøren til kyst.no.
- Hvordan ser du volumutviklingen av ørret fremover på nyåret?
- Ørret er i en annen situasjon enn laksen. Her er det noe flere individer igjen av 014G som skal slaktes 1. halvår 2016, og denne har også noe større snittvekst. Ørretprodusentene fikk jo en anledning til å øke sin MTB noe, for å avhjelpe den krevende situasjonen de kom i markedsmessig. Samtidig ser vi at det er satt ut mindre ørret, og det må forventes en nedgang i uttaket av ørret 2. halvår, forklarer han.
Legges ikke til rette for vekst
- Med den produksjonssituasjonen vi har hatt, og at det i svært liten grad legges til rette for en produksjonsøkning i næringen, så greier vi ikke å forsyne markedene med ønsket mengde fisk.
Han sier d et har i realiteten ikke vært noe vekst i produksjonen siden 2012. Det har derfor vært begrenset fokus på utvikling av mindre eller nye markeder, som i utgangspunktet ville representere et stort potensiale for norsk laks.
- Norsk laks er en fantastisk produkt på alle måter – smak, anvendelighet, helsemessig – og er derfor et ønsket produkt, påpeker 48-åringen.
- Vil produksjonsvolumene i Norge synke ytterligere tror du?
- Nei, jeg tror ikke vi vil se noe reduksjon. Etter hvert som vi får kontroll på lusa så vil dette også være positivt produksjonsmessig. Så får vi håper at vi greier å komme i mål med havbruksmeldingen på en god måte, slik at regjeringens mål om en vekst i norsk havbruksnæringen blir en realitet.
Han mener med dagens økonomiske negative utvikling Norge er det viktigere enn noen gang å legge til rette for en næring hvor Norge har et betydelig konkurransefortrinn.
- Når denne næringen i tillegg er en miljøvennlig matprodusent, som legger til rette for arbeidsplasser i distriktene, så finnes det vel ikke noe bedre julegave for regjeringen, sier Grøttum til kyst.no.