Slam fra smoltproduksjon kan brukes til biogassproduksjon. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.

Tapte kampen om midler - men gir ikke opp

En rekke aktører i Meløy-regionen søkte om forskningsmidler for å bruke fiskeslam til gjødselproduksjon, men fikk avslag av Forskningsrådet. Nå ønsker de å danne et nytt selskap og vil finne midler andre steder. - Vi har andre planer.  Vi legger ikke dette dødt, sier Finn Nordmo i Meløy Utvikling til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I forrige uke omtalte Framtia at et samarbeid mellom flere organisasjoner ønsket å bruke fiskeslam fra Meløy-regionen som energikilde i gjødselproduksjonen til Yara, og at aktørene søkte om ni millioner kroner til forskning for prosjektet.

- Legger ikke dette dødt

Finn Nordmo i Meløy Utvikling. Foto: privat/Linkedin.

Nå kan Finn Nordmo i Meløy Utvikling røpe at de tapte kampen om midlene i BIONÆR-programmet.

- Det var Nordlandsforskning som sendte inn søknad til Forskningsrådet, men det ble avslag. Vår svakhet var publisering av forskningsresultater, og få internasjonale aktører, opplyser Nordmo til kyst.no.

Selv om det ikke ble innvilget penger i denne omgang, gir ikke Nordmo opp.

- Vi har andre planer, vi legger ikke dette dødt, understreker han.

Sammen med samarbeidspartnerene fra Marine Harvest, Yara, Cargill, Nova Sea, IRIS, Sundsfjord Smolt, Goodtech, Norsk Institutt for bioøkonomi, Nord Universitet og Nordlandsforskning, tror Nordmo på en fremtid for prosjektet.

- Nå skal vi ha et telefonmøte, og se hvilke andre steder vi kan søke.

Han legger til at de nå ønsker å søke midler gjennom andre forskningsprogram.

Les også: -Tørket fiskeslam gir god gjødselseffekt

Vil starte AS

Samtidig som det arbeides om forskningsmidler håper Nordmo på å starte et aksjeselskap sammen med samarbeidspartnerne.

- Med den komptansen vi har i samarbeidet, så skal vi kanskje danne et AS for å ta dette videre, slik at det kan arbeides med dette på fulltid.

Nordmo trekker fram at fordelen med å parallelt åpne et selskap og gjennomføre forskning, er at man har en garanti for at noen bruker kunnskapen.

Stort potensiale

Det som skiller dette prosjektet fra andre biogass-prosjekt med fiskeslam er restproduktet, i tillegg til at biogassen skal brukes som energikilde til Yaras gjødselanlegg så brukes restene fra biogassproduksjonen til å lage mineralsk gjødsel, og ikke organisk som vanligvis er til overs.

- Restene fra biogassproduksjonen har mye fosfor, som vi ønsker å gjøre om til mineralisk gjødsel og ikke organisk.

- Hvis vi klarer å få fiskeslammet om til mineralgjødsel-industrien så har vi utmerket lokalisering. Da kan vi ta inn store mengder av det her, og det vil ikke være særlig begrensning på volum, konkluderer han.