Rune Sandvik, daglig leiar i Erko Settefisk Sagvåg. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

- En slamløsning vi kan være stolte av

Erko Settefisk og Bioretur har signert en ny samarbeidsavtale på håndtering og videreforedling av fiskeslam.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Løsningen innebærer i korte trekk at slammet blir renset for fett, miljøgifter med mer og videreforedles som gjødsel helt uten bruk av tilsetningsstoffer.

- Vår erfaring er at det finnes mange ulike slamhåndteringsløsninger på markedet, men de synes ikke å være helt optimale. Vi landet på Bioretur da dette er en løsning alle vi som jobber i produksjonen kan være stolte av, da vi vet at alt som kan utnyttes videre blir det, forteller Rune Sandvik, daglig leder i Erko Settefisk i Sagvåg til kyst.no.

- Oppfyller teknologikrav

Løsningen innebærer i praksis en teknisk installasjon ved anlegget, utstyret kommer ferdig konfigurert innebygget i en 20 fots kontainer, samt en komplett logistikkløsning.

Steinar Wasmuth er dagligl leder i Lund hovedgård AS (LHG). Foto: LHG.

Les også: Kombinerer hestemøkk og fiskeslam i gjødsel

- Vi har jobbet en god del med å få på plass den beste teknologien for slamhåndtering fra anleggene, slik Fylkesmannen legger til grunn i tillatelsene. Dette har tatt litt tid, forteller Steinar Wasmuth som er daglig leder i Bioretur, og legger til at han er svært fornøyd med den nylig signerte samarbeidsavtalen.

- Teknologien som benyttes er utviklet for vannrensing og tilfredsstiller de strengeste krav til både utslippvann og organisk materiale.

Wasmuth sier at de også har signert avtaler med andre selskaper, men at de begrenser antall kontrakter i 2017 for å sikre at hele verdikjeden fungerer.

- Vi gjør at fiskeslammet går fra avfall til produkt i en ubrutt linje, som gjør at det brukes til noe bærekraftig.

Han påpeker at det finnes mange finurlige slamløsninger der ute, fordelen med Bioretur er at vi ikke selger teknologi men konsept, det gjør at vi kan sørge for at oppdretterne til enhver tid har den beste løsningen , og forteller videre han har liten tro på at fiskeslammet noen gang vil bli konkurransedyktig gjødsel i landbruket.

- Kunstgjødselprisen er alt for lav, det er strenge regler for hvordan man kan gjødsle her, samt at man bare gjødsler i en kort periode. Vi har gjennom gode avtaler med de største distributørene klart å innpass i privat og plantemarkedet og det er her vår styrke ligger, konkluderer han.