Spansk vaksineaktør utfordrer i laksemarkedet
Vaksineprodusenten Hipra med base litt nord for Barcelona, er stor aktør innen vaksiner både til landdyr og middelhavsfisk. Nå vil de inn på laksemarkedet. Denne uken har de for første gang stand på AquaNor.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet ble startet for 45 år siden av en veterinær og driver utelukkende med dyrehelse. Grunnleggeren har nå gått av med pensjon, men selskapet drives videre med et av hans barn i førersetet, som også er veterinær.
- Vi har veterinærer i alle viktige posisjoner, også innfor salg og markedsføring. Og i motsetning til mange andre legemiddelselskap holder vi derfor utelukkende på med dyrehelseprodukter, forteller Enric Gimferrer, som er regional direktør for EU-området.
Frem til for 20 år siden hadde de også holdt seg kun til landlevende dyr, men så begynte de å forske og utvikle vaksiner også til oppdrettsfisk fra Middelhavsområdet. Den raske veksten innenfor akvakultur som har vært i denne perioden gjorde så at det hele ble enda mer akselerert.
- For fem år siden ble det så besluttet at fisk skulle bli et strategisk satsingsområde for oss, forteller han.
- Og da kunne vi jo etter hvert ikke komme utenom laks og Norge, legger han til.
Ansatte i Norge
Så for få måneder siden ble Bjarte Lygren, som mange kjenner godt fra mange år i Norske legemiddelselskap, ansatt som Hipras første norske representant.
- Jeg synes det er veldig spennende. Innholdet i vaksinene har jo vært ganske så stabilt lenge, men nå begynner det å komme nye teknologier, og man må antagelig også endre hvilke bakterier og virus man skal beskytte mot. I tillegg kommer vaksiner til rognkjeks, forteller Bjarte Lygren.
- Så langt er jeg veldig imponert over det jeg har sett. For eksempel logistikken rundt hvordan man samler inn patogener og behandler dem er helt utmerket.
Gjør alt innen selskapet
Lygren er foreløpig alene i Norge, men globalt har han selskap av ca 1500 andre. 1000 av disse jobber på kontoret og vaksinefabrikken litt nord for Barcelona. 250 av dem jobber innen FoU.
- Vi gjør alt innen selskapet, forsking, utvikling og salg. Vi selger også kun våre egne produkter, og vi har ikke partnerskap med andre selskap, forteller Gimferrer.
De siste 10 årene har selskapet utviklet 20 vaksiner, et tall de mener få andre vaksineselskap i verden kan konkurrere mot.
- I dag er 75 % av omsetningen vår vaksiner, men innen 2020 har vi et mål om at det skal være 90%. Vi har tatt et valg om at vi skal være veldig gode på én ting, nemlig vaksiner.
En langsom prosess
Når de kan være på markedet i Norge med en vaksine, og hva den vil inneholde beskyttelse mot, er det vanskelig å få et konkret svar på.
- Først må vi analysere situasjonen i næringen og se etter hvor det er hull i den eksisterende produktporteføljen, og ellers finne ut hva som der er mulig å utvikle noe mot. Det finnes jo bl.a. en del patenter der ute, påpeker Gimferrer.
- Deretter tar det gjerne 6 til 8 år å få en full EU-godkjenning, så det er en møysommelig prosess, sier han.
De har imidlertid allerede levert et par autogene vaksiner til oppdrettere, mot patogener som de eksisterende vaksinene ikke dekker.
Nå vil de altså bygge ut organisasjonen til å dekke både Norge, Island, Færøyene, resten av Skandinavia, Irland og Skottland. Etter det står Canada og Chile for tur.
- Vi må være tålmodige, og det vil kreve store investeringer fra oss, men det er vi villige til.
Stand på messen
Denne uken er de på AquaNor med egen stand for første gang.
- Noen av oss har vært her som besøkende før, men nå har vi altså egen stand og kan vise oss frem på en helt annen måte. Jeg er imponert over utstillingen, og vi er veldig fornøyd med å være her, sier han.