Spansk vaksineselskap øker fokuset på laks
Det globale veterinærmedisinske selskapet, HIPRA, med hovedkontor litt nord for Barcelona, går nå sterkere inn i akvakultur og laks, ved å rekruttere Bjarte Lygren som Regional Technical & Marketing Manager Aqua.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lygren skal operere fra Bergen, men vil dekke alle nordiske land samt Storbritannia og Irland.
- Vi starter med mindre prosjekter, men har et klart langsiktig perspektiv og engasjement, sier Lygren som har mer enn 20 års erfaring innen fiskehelse og immunologi i laksebransjen til kyst.no.
Han startet i selskapet første mai.
- En av grunnene til at jeg liker å være en del av HIPRA-teamet, er det sterke fokuset på forebygging og vaksiner. Min hovedinteresse gjennom alle år i næringen har vært immunologi, og hvordan en kan hjelpe fisken å motstå sykdommer ved vaksinering, som passer veldig fint i denne nye stillingen, sier han til kyst.no.
Lygren legger til at det tar lang tid å utvikle og registrere nye kommersielt tilgjengelige vaksiner, men at de i FoU-avdelingen i selskapet nå har flere ulike prosjekter på laks.
- Selskapet legger store ressurser i å utvikle vaksiner det vil være behov for i laksenæringen framover. Frem til den første registrerte vaksinen er på plass er vi rustet til å lage autogene vaksiner. Det er en stor fordel for fiskevelferden, da nye problemer ser ut til å dukke opp kontinuerlig utover det som dekkes av de allerede registrerte produktene. Autogene vaksiner for laks fra HIPRA, er allerede utprøvd av noen aktører i bransjen. Slike vaksiner kan bare brukes i tilfeller der det ikke foreligger godkjente kommersielle vaksiner, og det må søkes om tillatelse fra myndighetene i hvert enkelt tilfelle, påpeker han.
Aqua team
HIPRA har ifølge Lygren en sterk diagnostisk enhet som håndterer mer enn 300 000 serologiske tester, 20 000 PCR-tester og 3000 bakterielle tester årlig.
En av hans hovedoppgaver fremover blir å besøke de ulike fiskehelsetjenestene i sin region.
- Jeg ble under ansettelsesprosessen møtt av et svært erfarent, profesjonelt og dedikert team. Jeg rapporterer nå direkte til den regionale direktør for Europa i HIPRA, Enric Gimferrer, som selv er en veterinær utdannet ved Institutt for akvakultur ved Stirling University i Skottland, legger Lygren til.
Aqua-teamet består også av Marta Perello Rodriguez, veterinær fra Veterinær Universitetet i Barcelona og forsker David Parra. Marta er Global Product Manager Aqua og har de siste 5 årene lansert flere vaksiner til andre fiskearter enn laks. David Parra, som er koordinator for laks ved Fou-avdelingen har mer enn 10 års erfaring innen forskning på fiske-immunologi med spesielt fokus på immunsystemet i laksens ytre barrierer (mucus-immunologi). Han har de siste 4 år ledet denne delen av forskningen i EU prosjektet Target Fish med et totalbudsjett på syv millioner Euro.
- Med dette apparatet av folk og ressurser i ryggen, og med meg som første representant i Norge, så satser vi på å være en viktig bidragsyter til forebyggende fiskehelse i næringen i mange år framover. HIPRA blir å treffe for første gang på AquaNor i år, avslutter Lygren.
- HIPRA er et multinasjonalt legemiddelfirma dedikert til forskning, produksjon og markedsføring av produkter for forebyggende dyrehelse. Hovedsakelig vaksiner.
- For tiden er 16% av HIPRA-ansatte og 10% av årsomsetningen dedikert til FoU, for å generere og anvende de nyeste fremskrittene i utviklingen av nye vaksiner.
- Selskapet er i en jevn prosess med internasjonal ekspansjon og har regionale ansatte i 34 land, og to strategisk lokaliserte produksjonsanlegg, ett i Europa (Spania) og ett i Sør-Amerika (Brasil). HIPRAs produkter er tilgjengelig i mer enn 100 land på alle fem kontinenter.