Vil ha fagbrev i settefisk
Tekset: Bjørn Hembre som er settefisksjef i SalMar mener det er på tide å differensiere mellom teknisk og biologisk personell på anleggene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Hembre påpeker at det har vært en utvikling i settefisknæringen, som har introdusert mer tekniske installasjoner på anleggene. Dette krever en ny og spisset utdanning, mener han.
- I dag har tilbys muligheten for å ta fagbrev i akvakultur, hvor det er en 10-år gammel fagplan som ligger til grunn for utdanningen.
Ønsker nye læreplaner
Utdanningen danner grunnlaget for å få fagbrev for både matfisk og settefisk samtidig, gjennom et identisk løp.
- Nå ser vi i næringen et behov for å revidere læreplanen. Opplæringen må spisses og rettes mot settefisk, mener Hembre.
Han begrunner dette ved at de ser krav til mer teknisk kompetanse til den røkteren som skal jobbe med settefisk.
- Man skal ikke kunne reparere alt som er installert på anlegget, men man må forstå hvordan det fungerer for å kunne optimalisere bruken til daglig.
Hembre sier det er på tide at det ryddes plass i læreplanen, og at enkelte fag burde fjernes hvis det er irrelevant for settefisknæringen.
- Nå bør det tilbys fagbrev i settefisk. Det er på tide at utdanningsinstitusjonene er på ballen og utdanner folk som er klare for det som faktisk skjer i næringen.
Hembre blant annet mener kjemi- og prosessfaget har sine fordeler innen settefisk.
- Dette faget utdanner en person som er en mellomting mellom den «gode røkteren» og den «gode teknikeren». Personen kan prosesstyring og vedlikehold, og vil fint fungere som et skjæringspunkt mellom den tekniske avdelingen og den klassisk røkter-stillingen.
Dette mener han gir et godt utgangspunkt for fag som kan bli med dagens settefisknæring.