Mattilsynet med prioriteringsliste for lakselustilsyn
– Mattilsynet vil fortsatt rette innsatsen systematisk mot oppdrettsselskapene med størst lakselusproblem. Vi har derfor oppdatert prioriteringslisten for lakselustilsynet hvor vi har kategorisert selskapene ut fra antall rapporteringer over tillatt lusegrense i 2015, forteller regiondirektør for Mattilsynet region Midt, Bjørn Røthe Knudtsen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Oppdrettere som ikke klarer å følge kravene til hvor mye lakselus det kan være i anlegget, skaper problemer for andre.
– Problemet er at de ødelegger for andre og bidrar til flere behandlinger, ytterligere økt resistens og dårligere fiskehelse og fiskevelferd. Disse skal Mattilsynet følge ekstra nøye opp, sier Knudtsen.
I stedet for medikamenter tar stadig flere oppdrettere i bruk ikke-medikamentelle behandlingsmetoder.
– Det er en riktig utvikling, men ikke helt uten utfordringer. Mattilsynet følger utviklingen nøye for å sikre at de nye metodene og utstyret ikke får utilsiktede og uheldige følger for fiskevelferden, legger Knudtsen til.
Gått gjennom alle lakselustall
Mattilsynet har samlet inn og analysert alle lakselustall fra lokalitetene over hele landet det siste året. Tallene er kvalitetssikret med alle oppdrettsselskaper. Selskapene er kategorisert regionvis utfra hvor mange ganger de har rapportert over eller under 0,5 kjønnsmodne hunnlus per fisk.
– Prioriteringslisten er et utgangspunkt for hvem vi prioriterer tilsyn med. Andre observasjoner og annen informasjon vi har, spiller også inn. Derfor vil oppfølging og virkemiddelbruk skille seg noe ut fra beskrivelsen av kategoriene og oppfølgingen, sier Knudtsen.
Overfor de med langvarige problem og der ulike pålegg fra Mattilsynet ikke har virket godt nok, kan det være aktuelt med redusert produksjon. Selskap i kategori rød og til dels gul vil bli vurdert, mer unntaksvis grønne selskap.
– Mattilsynet har allerede behandlet og vurdert redusert produksjon for en rekke av lokalitetene utfra lakselustallene fra 2015, og flere har fått varsel om redusert produksjon, sier Knudtsen.
Selskapene er utfra Mattilsynets regioner plassert i grønn, gul og rød kategori.
Grønn kategori:
Selskap som i hovedsak rapporterer resultater mindre enn 0,5 kjønnsmodne hunnlus per fisk.
Oppfølgingen vil først og fremst være om de følger kravene til telling og rapportering.
Mattilsynet vil anmelde tilfeller av bevisst uriktig rapportering.
Gul kategori:
Selskap som har noen tilfeller av rapporteringer med mer enn 0,5 kjønnsmodne hunnlus per fisk.
Blir fulgt opp med blant annet tidlige varsel om tiltak for å holde seg under lakselusgrensen.
Virkemiddel vil avhenge av resultatene selskapene oppnår. Aktuelle virkemidler er pålegg, tvangsmulkt eller utslakting dersom pålegg ikke blir fulgt.
Selskapene i gul kategori vil bli vurdert strengt ved søknader om utvidelse av lokaliteter. Mattilsynet kan åpne for utvidelse dersom selskapet på eget initiativ tar lokaliteter med store lakselusproblemer ut av produksjon.
Rød kategori:
Selskap med mange rapporteringer mer enn 0,5 kjønnsmodne hunnlus per fisk.
Mattilsynet vil spesielt følge opp disse selskapene med varsel om tiltak for å holde seg under lakselusgrensen.
Virkemiddel vil avhenge av resultatene selskapene oppnår. Aktuelle virkemidler er pålegg, tvangsmulkt eller utslakting dersom pålegg ikke blir fulgt.
Selskaper i rød kategori vil bli vurdert strengt ved søknader om utvidelse av lokaliteter.
Overfor de med langvarige problem og der ulike pålegg fra Mattilsynet ikke har virket godt nok, kan det være aktuelt med redusert produksjon. Selskap i kategori rød og til dels gul vil bli vurdert, mer unntaksvis selskaper i kategori grønn.