– Ikke alle klarer det. Det er viktig å få luket ut disse lokalitetene fordi de ødelegger for andre og bidrar til flere behandlinger, økt resistens og gir dårligere fiskehelse og fiskevelferd, sier Knudtsen.
Selskapene som nå har fått varsel er:
- Emilsen Fisk AS (to lokaliteter)
- Marine Harvest (en lokalitet)
- Salmar Organic AS (to lokaliteter)
- Midt Norsk Havbruk AS (en lokalitet)
- Lerøy Midt AS (to lokaliteter)
Alle åtte er varslet om halvert produksjon fra våren 2016 til våren 2018.
21 varsler så langt
Til sammen 21 varsler om redusert oppdrettsproduksjon er til nå sendt ut. Flere er under vurdering uten at konklusjonen er klar.
Her er oversikt over lokaliteter som har fått varsel om redusert produksjon. Listen oppdateres etter hvert som varsel blir sendt ut.
Oppdrettere som får redusert produksjon kan øke den igjen når de har vist at de har kontroll og klarer å holde seg under lakselusgrensen.
Mattilsynet har mottatt klage på fire av varslene. En av klagene var fra Nova Sea AS. Mattilsynets hovedkontor har ferdigbehandlet klagen. Klager fikk ikke medhold.
Til tross for at bekjempelsen mot lakselus er krevende viser en gjennomgang av årets lakselustall på lokalitetene i Midt-Norge en tydelig forskjell på de enkelte selskap.
- Vi ser at mange små og store selskaper klarer å holde lave lusetall så godt som alle uker, selv med den krevende situasjonen vi har sett i enkelte området og enkelte anlegg. Vi mener det er viktig å beskytte disse, sier Bjørn Røthe Knudtsen.
Tiltak for å bedre lakselussituasjonen
Mattilsynets følger lakselussituasjonen i oppdrettsnæringen tett. Lokalitetene med store og langvarige lakselusoverskridelser blir fulgt ekstra opp.
– Langvarige overskridelser kan være et uttrykk for at produksjonen er for stor på lokaliteten og at oppdretterne mangler behandlings- og utslaktingskapasitet. De kan derfor få redusert produksjon for minimum et utsett, forteller Knudtsen.
Tiltaket med redusert produksjon på kommer etter at andre tiltak ikke har virket godt nok.
– Vi håper det på sikt bidrar til å redusere lakseluspresset og at det virker forebyggende, avslutter Knudtsen.