Det er påvist BKD ved lokalitet Bugane i Sykkylven kommune i Møre og Romsdal.

Påvist BKD på Hofseth-lokalitet

Det er påvist BKD ved lokalitet Bugane i Sykkylven kommune i Møre og Romsdal. 

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet melder det er Hofseth Sea Farming AS og Ewos Innovation AS som driver med oppdrett av laks og regnbueørret på lokaliteten hvor det nå er påvist BKD på fisken. 

Det er ikke kjent hvordan smitten har kommet inn i anlegget.

Anlegg i området må ha særlig fokus på BKD ved alle helsekontroller. Det er viktig å forebygge videre spredning mellom anlegg eller til villfisk gjennom fisk, utstyr og båter.

Hofseth Sea Farming AS varslet Mattilsynet 31. juli 2024 om mistanke om BKD ved lokalitet Bugane. Mistanken var basert på resultat av PCR-analyser og obduksjonsfunn.

Må tømme lokaliteten

Mattilsynet var på inspeksjon på lokaliteten 5. august, og fant sykdomsforandringer forenelig med BKD ved obduksjon. Mattilsynet stadfestet diagnosen 14. august på grunnlag av prøver analysert og verifisert av Veterinærinstituttet.

For å begrense smittespredning er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk, rogn og melke uten særskilt tillatelse. Unntaket er transport til slakteri.

Mattilsynet har varslet vedtak om utslakting av hele lokaliteten innen 15. september. Lokaliteten har startet utslakting, og skal etter planen være tømt for fisk i uke 36.