Mindre ørret, mer laks og lunkent vann gav opptur for Blom
Blom Fiskeoppdrett gikk fra et nullresultat i 2015, til å nærme seg tresifret millionresultat i fjor. Mer laks, mindre ørret og avlusning med lunkent vann, er hovedforklaringene bak økningen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Blom Fiskeoppdrett AS driver åtte konsesjoner og har lokaliteter i Lindås, Meland, Radøy, Austrheim, Rasfjorden og Øygarden kommune – alle i Hordaland. Selskapet eier 100 % av aksjene i Strømsnes Akvakultur AS, og 51 % av aksjene i Austefjorden Smolt AS.
Omsetningen til Blom Fiskeoppdrett økte i i fjor med 164 millioner kroner, fra 283 millioner i 2015, til 447 millioner i 2016.
Driftsresultatet økte fra skarve 500 tusen kroner i 2015 til 88,6 millioner i fjor, noe som gav en driftsmargin på 20 %, som fremdeles er lavere enn gjennomsnittet i bransjen så langt.
- Regnskapet er preget av kraftig økt omsetning, og et kraftig økt driftsresultat. Økte salgsvolum og salgspriser er årsaken til dette, skriver selskapet selv i sin årsberetning.
Selskapet gjennomførte også en kapitalendring i fjor,- i 2016 der minoritetsaksjonær Coast Seafood økte sin eierandel fra 21 % til 34 % gjennom tiltredelse av opsjon.
Det er i 2016 tatt ut et utbytte på 50 millioner.
Ørret til glede og besvær
Driften i 2015 var sterkt preget av et ørretmarked i Russland som kollapset og gav dem kraftige utfordringer.
- Hovedforklaringen er Russland og ørret. Vi slaktet hele 70 prosent ørret i fjor, som var en altfor stor vekting. I år har vi mer laks, men ørretprisene har også endret seg kraftig, sa daglig leder i selskapet Øyvind Blom til Kyst.no for ett år siden.
- Det legges ned store ressurser for å finne alternative marked for selskapets relativt høye ørretproduksjon. Vi ser i 2016 og inn i 2017 at vi får ørreten vår distribuert ut i flere markeder til høyere priser, og vi ser lyst på ørretmarkedet fremover. Dette gjør at selskapets tidligere eksponering mot Russland som ørrettmarked noe har fått en lavere prisrisiko, skriver selskapet nå.
Lavere lusekostnader
Også på lusebekjempingssiden har det skjedd ting som har redusert kostandene.
– Vi har en god biologi. Bruken av Thermolicer har revolusjonert lusekampen og redusert kostandene. Det hele er egentlig et eventyr, fortalte Blom i fjor.
Samarbeidet på lusebekjempelse mellom Steinsvik AS og Veterinærinstituttet der de bruker Thermolicer – altså lunkent vann - for å fjerne lakselus bærer fremdeles frukter.
- Arbeidet startet høsten 2014 og har vist svært gode resultater i hele 2015 og 2016. Selskapet har store forventninger til at dette kan forbedre driften og miljøpåvirkningen positivt fremover. Vi har i løpet av 2016 behandlet all fisk mot lakselus ved bruk av lunkent vann, og har redusert kostnadene og kjemikaliebruken betydelig, skrive selskapet i årets årsberetning.
Egen smolt
Det er også satt i verk andre større tiltak for å forbedre den biologiske og produksjonsmessige statusen i bedriften.
- Sentralt i dette arbeidet står investeringen i egen smoltproduksjon i datterselskapet Strømsnes Akvakultur AS. Oppkjøpet av 51 % av aksjene i Austefjorden Smolt AS er også en viktig brikke i dette. Det investeres betydelige ressurser i oppgradering og utvidelse av smoltselskapene i konsernet, melder de.
Visningssenter
Selskapet samarbeider med Øygarden kommune og Kystmuset i Øygarden om drift og utvikling av Øygarden Visningssenter, som er et visningsanlegg for laks- og ørretproduksjon.
Visningssenteret brukes til undervisnings og informasjonsarbeid for havbruksnæringen, og de tar imot skoleelever, studenter og turister.
Vil ha flere kvinner
Av selskapets 39 fast ansatte er fire kvinner, og selskapets styre består bare av menn.
- Kvinneandelen i bedriften er lav. Bedriften vurderer tiltak som kan styrke kvinneandelen, understreker de.