Blom har søkt om utviklingstillatelser til et system for oppsamling og håndtering av slam fra oppdrettsnæringen kalt Biometis. Foto: Blom Fiskeoppdrett AS

Nytt avslag til Bloms utviklingskonsept

Fiskeridirektoratet står ved at selskapet søknad om utviklingstillatelse på Biometis ikke oppfyller vilkåret om "betydelig innovasjon" eller "betydelige investeringer".

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Blom Fiskeoppdrett utvikler en ny patentsøkt teknologi de har kalt Biometis, som skal utvikle ny teknologi som fanger opp slam fra produksjonsprosessen under merdanlegget ved hjelp av spesialdesignede oppsamlere («Anemoner») som dekker det aktuelle arealet på sjøbunnen. Fra oppsamlerne ledes slammet ved hjelp av pumper gjennom et rørsystem til en miljøflåte for videre prosessering.

Formålet med å samle opp slammet er å øke produksjonen på lokaliteter som i dag har utfordringer knyttet til organisk belastning, samt å kunne etablere fiskeoppdrett på nye lokaliteter som nå ikke egner seg for slik virksomhet på grunn av lav organisk bæreevne.

Les også: Blom vil utnytte oppdrettsslam som bioressurs

Tidligere fikk Blom Fiskeoppdrett avslag på konseptet, men etter at de påklaget vedtaket til Nærings og Fiskeridepartementet, fikk de delvis gjennomslag for to av de åtte omsøkte tillatelsene, og saken ble sendt tilbake til Fiskeridirektoratet for videre behandling.

Men med flere runder på bordet hos Fiskeridirektoratet, har ikke endret deres oppfatning rundt konseptet.

Daglig leder Blom Fiskeoppdrett AS, Øyvind Blom, mener deres utviklingskonsept er for viktig til å ikke realiseres . Foto: Blom Fiskeoppdrett AS.

De skriver nå at de «finner at søknaden fra Blom Fiskeoppdrett AS ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon» eller vilkåret om «betydelige investeringer», jf. laksetildelingsforskriften § 23b første ledd».

Uenige med Fiskeridirektoratet

Øyvind Blom som er daglig leder i Blom Fiskeoppdrett, er ikke enig i vurderingen gjort av Fiskeridirektoratet.

- Vi er overasket over at Fiskeridirektoratet avslår å gjøre som Fiskeridepartementet sier. Departementet ber dem å ferdigbehandle saken med sikte på å tildele 1-2 tillatelser, påpeker han ovenfor kyst.no.

Han forteller de nå må lese gjennom avslaget nøye.

- Men etter all sannsynlighet kommer vil til å klage til departementet igjen. Vi er ikke enig med Direktoratets analyse og konklusjon. Saken er for viktig til det, slår han fast.

Departementet sier de vil behandle en eventuell klage når den kommer men kommenterer ikke Fiskeridirektoratets vurderinger.