Vil skape ny teknologi på svai
Det nyoppstartede selskapet Blue Salmon har søkt om fire utviklingskonsesjoner til et stålanlegg på svai/lukkede tanker.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fiskeridirektoratet mottok søknaden til selskapet den 7 juni og omtaler prosjektet som «stålanlegg på svai/lukkede tanker». Selskapet har søkt om fire konsesjoner med en MTB på 3 120 tonn.
- Behandling mot lakselus er en nødvendighet for de fleste oppdretterne. Aktiviteten er arbeids- og kostnadskrevende og stresser fisken betydelig. Et system som hindrer luselarvene i å feste seg på fisken i utgangspunktet, vil eliminere problemet. Dette tar oppdrettsselskapet Øyfisk AS i samarbeid med Elvenesstrand Smolt AS gjennom selskap under stiftelse – Blue-Salmon - sikte på å etablere ved å søke 4 stk utviklingskonsesjoner, opplyser prosjektleder Kristian Klo i en pressemelding.
Her kan du lese en oppdatert status om alle de som har søkt om utviklingskonsesjoner så langt.
Av de 27 innsendte søknader, har bare to selskap fått svar. Salmars offshore havmerd fikk først godkjenning og bygging av merd har startet i Kina. Måsøval Fiskeoppdrett fikk derimot avslag på sin søknad, og har anket vedtaket.
Utviklet for smolt i første omgang
Målsettingen for selskapet er å føre friskt lusefritt filtrert sjøvann inn til fisken i lukkede kar. Anlegget skal også kunne tilføres ferskvann samt gjennomføre ferskvannsbehandling ved behov, uten bruk av brønnbåt. Historisk har ferskvann vært laksefisk sin metode for å kvitte seg med lus og dette bygges inn i konseptet. I første omgang vil systemet med lukkede kar utvikles for smolt opp til postsmoltstørrelsen 1 kg.
Overnevnte konsept bygger på 2 ulike innovative driftssystemer som i liten skala, har vist god effekt. Sjøblink Blokken AS benyttet ferskvann i mer enn 30 år på en smul og skjermet sjølokalitet i semilukkede enheter.
Det andre er Delitek AS sitt patenterte Miljøanlegg, bygget i stål og oppankret på svai. Disse to aktørene har hatt historie for høy grad av innovasjon som blant annet har medført Nor-Fishing Innovasjonspris og «Vekst i Nord» -prisen til Delitek AS.
«Hånd i hanske»
Personene bak disse selskapene – Arnold Jensen og Asbjørn Larsen – har fra årsskiftet 2015/2016 i samarbeid tatt sine systemer inn i et felles konsept, benevnt FW-BlueFarm (FW for Fresh Water). Med semilukkede og lukkede enheter på normalt eksponerte lokaliteter har det vist seg at det kan oppstå destruktive bølgekrefter på konstruksjonene. Med samordningen fremstod konseptet som «hånd i hanske» og utgangspunkt for å kle det ytterligere opp med moderne oppdrettsutstyr og med nytt materialvalg. Presenning byttes ut med kompositt og tankene gjøres lukket og innfestes skjermet for bølger i de bakerste burene i stålanlegget.
Konseptet er gjort tilgjengelig for Blue-Salmon SUS som fra 7.juni søker om utviklingskonsesjoner for nødvendig testprogram. For testperioden er det opprettet ei prosjektgruppe, med bred marin kompetanse, som i tillegg til overnevnte aktører består av representanter fra Vesterålen Fiskehelsetjeneste AS og Nofima AS.
Utviklingsprosjektet involverer oppdretter, innovatør, utstyrsprodusent og forskning. Nærhet mellom disse og norsk ingeniørkunnskap basert på marine næringer /off-shorevirkdomhet anses som fordelaktig. Derfor er det opprettet samarbeid med industrimiljøet i Mo i Rana, representert ved Momek Group ASA.
Vil ligge i Nordland
Prosjektet er innovasjonsbasert og intensjonsavtale er inngått med formål å utvikle og bygge komponentene og anlegg i Nordland Fylke. Anlegget kan bygges i ulike størrelser og kan tilpasses små som store oppdrettsaktører.
Prosjektets estimerte investeringsramme vil i første fase beløpe seg til omlag 150 millioner kroner. Eliminering av lus med denne metoden, som danner utgangspunkt for nytt konsept, har vist seg å fungere. Det som blir utviklingsprosjektets oppgave, er å oppgradere metoden til å fungere industrielt på ordinære etablerte lokaliteter.
I 2014 hadde selskapet et driftsresultat på cirka 182 millioner kroner, med et driftsresultat på rundt 58 millioner.
- Selskapet Øyfisk AS er et heleid datterselskap av Gunnar Klo AS som i hovedsak produserer laks og ørret. Matfiskproduksjonen skjer i fjordsystemet utenfor Myre i Nordland. der de har seks lokaliteter som det veksles mellom. Øyfisk har fire konsesjoner for laks- og ørretoppdrett, samt en konsesjon for oppdrett av torsk.
- Utviklingskonsesjoner ble innført av Nærings- og fiskeridepartementet fredag 20. november 2015. Samme dag åpnet Fiskeridirektoratet for elektroniske søknader.
- Tillatelsene skal legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.